<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er det flest pessimister

Bare bedrifter med gratis strøm beholder optimismen i NHO-undersøkelse.

    Publisert 15. aug. 2022 kl. 10.00
    Oppdatert 15. aug. 2022 klokken 13.15
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 156 ord
    Fortsatt ikke krise: Men sjeføkonom Øystein Dørums undersøkelse viser nå et flertall av pessimister. Foto: Andreas Drange Jensen / FA

    NHO-bedriftene opplever situasjonen som klart svakere enn for en måned siden. I medlemsundersøkelsen for august synker vurderingen av nåsituasjonen (andelen som svarer god minus andelen som svarer dårlig) fra 31 til 23 prosent.

    Dette er fortsatt langt unna krisenivåer. Sjeføkonom Øystein Dørum viser til at julinivået, 31 prosent, er høyt, mens august legger seg på mer normale nivåer.

    Flest pessimister

    Fremtidstroen er derimot på svake nivåer, ned fra pluss 8 til minus 1 prosent. Dette er svakeste måling på et drøyt halvår.

    NHO har ikke spurt bedriftene spesifikt om årsakene, men Dørum trekker frem to faktorer: Den høye kostnadsveksten, som påvirker marginer og etterspørsel, og høy inflasjon og økende renter, som gir fare for et noe svakere makrobilde ute og hjemme.

    Gratis strøm hjelper

    Undersøkelsen viser svakere optimisme og/eller svakere utvikling i alle regioner og i alle bransjer.

    Eneste område hvor pessimistene ennå ikke er i flertall er nordpå, altså sonene med tilnærmet gratis strøm.