<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftige kutt i Røkkes nye hjemland

Det går mot mye langsommere vekst i Sveits enn det som ble anslått for bare tre måneder siden.

Publisert 20. sep. 2022 kl. 10.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
SVEITS: Kjell Inge Røkke har valgt sveitsiske Lugano som sitt nye hjemsted. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Sveits, Kjell Inge Røkkes nye hjemland, går nå mot vesentlig tregere vekst enn tidligere estimert, både i år og neste år.

Seco, Sveits' statlige sekretariat for økonomiske anliggender, estimerer at landets brutto nasjonalprodukt vil vokse med 2,0 prosent i 2022. I juni var prognosen på 2,6 prosent.

Nedjusteringen forklares med en «anspent energisituasjon og kraftige prisøkninger», ifølge Reuters.

Estimatene for 2023 er også nedjustert. Forventningen er nå en BNP-vekst på 1,1 prosent, mot en tidligere prognose på 1,9 prosent.

«Etter en positiv første halvdel av 2022, står den sveitsiske økonomien nå overfor svekkende utsikter», heter det.

Venter større prisvekst

Seco venter videre en inflasjon i år på 3,0 prosent, og en prisvekst på 2,3 prosent neste år. Tidligere var estimatene henholdsvis 2,5 og 1,4 prosent.

Økonomidirektoratet vurderer at en gunstig arbeidsmarkedssituasjon med en ventet ledighetsrate på 2,2 prosent i år og 2,3 prosent neste år vil fortsette å støtte den innenlandske etterspørselen, mens etterspørselen fra utlandet ventes å bli lavere enn tidligere anslått, spesielt fra eurosonen, USA og Kina.

Estimatene forutsetter at det ikke oppstår energimangel i Europa. Skulle det derimot bli mangel på gass eller strøm, kan Sveits' økonomi bli hardt rammet, ifølge Seco.