<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hever renten igjen

Bank of England hever styringsrenten til det høyeste nivået siden 2008, og indikerer at britisk økonomi er i resesjon.

Publisert 22. sep. 2022
Oppdatert 22. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 271 ord
HEVER RENTEN IGJEN: Bank of England, ledet av Andrew Bailey. Foto: Bloomberg

Bank of England (BoE) hever styringsrenten fra 1,75 til 2,25 prosent, skriver sentralbanken på sine hjemmesider torsdag. Beslutningen var som ventet.

Styringsrenten er dermed oppe på sitt høyeste nivå siden 2008.

Fem av de ni medlemmene i rentekomitéen (MPC) stemte for å heve med 50 basispunkter, tre med 75 basispunkter, mens den siste bare ville ha 25 basispunkter.

Komitéen stemte enstemmig for å redusere beholdningen av britiske statsobligasjoner med 80 milliarder pund over de neste 12 månedene, til totalt 758 milliarder pund. Dette er i tråd med strategien lansert på august-møtet.

– Vil fortsette

Storbritannia sliter naturligvis også med høy inflasjon, og i august var totalinflasjonen 9,9 prosent. 

«Kostnadstaket på energi som ble innført av den nye regjeringen vil trolig dempe inflasjonen noe. Arbeidsmarkedet er fremdeles stramt, og til tross for at den økonomiske aktiviteten kan se ut til å avta, vil trolig Bank of England fortsette å heve renten for å holde inflasjonsforventningene under kontroll», skrev makroøkonom Oddmund Berg i DNB Markets i dagens morgenrapport fra meglerhuset.

Indikerer resesjon

BoE skriver i dagens redegjørelse at kostnadstaket trolig vil senke toppen for totalinflasjonen i forhold til banken meldte i august-rapporten – til like under 11 prosent i oktober. 

«Strømregningene vil likevel fortsette å øke, og kombinert med de indirekte effektene av høyere energikostnader ventes inflasjonen å holde seg over 10 prosent over de kommende få månedene, før den begynner å falle tilbake», heter det.

BoE venter nå en BNP-vekst på minus 0,1 prosent i tredje kvartal, noe som i så fall vil være på linje med andre kvartal og dermed bekrefte at britisk økonomi er i resesjon. 

På august-møtet så sentralbanken for seg 0,4 prosent BNP-vekst i tredje kvartal.