Norges Bank kunngjorde fredag morgen at de vil øke salget av valuta fra 3,5 milliarder kroner i dag til 4,3 milliarder kroner hver dag i oktober.
«Høyere valutakjøp i oktober enn i september følger av et økt anslag på inntekter i kroner fra petroleumsvirksomheten», forklarer sentralbanken.
I august valgte de også å øke salgene, den gang med hele 2 milliarder kroner.
Forventer kronesvekkelse
– Denne endringen peker på en svakere krone fremover, mener Nordeas valutastrateg Dane Cekov.
Han mener det økte kronesalget i kombinasjon med blant annet økt usikkerhet i markedene, kan føre til at kronen svekker seg ytterligere mot slutten av året.
Cekov mener én euro kan komme til å koste opptil 11 kroner, og 11,50 for dollaren.
Omtrent én time etter nyheten koster én euro 10,50 norske kroner, og én dollar 10,67 kroner. Så langt i år har kronen svekket seg over 20 prosent mot dollaren, mens mot euroen er svekkelsen 4,5 prosent.
– Sammen den fortsettende usikkerheten i finansmarkedene, forventer vi store kronesalg fra norske pensjonsselskapet fremover. Dette taler også for en svakere krone fremover, skriver Cekov og fortsetter:
– For at kronen skal klare seg bedre enn vi forventer, trenger vi at risikosentimentet forbedres markant de neste månedene, noe som er usannsynlig gitt sentralbankens kamp mot inflasjonen.
Rolig reaksjon i valutamarkedet
Økningen i kronesalget kom også overraskende på DNB Markets.
– Vi hadde, som konsensus, forventet uendrede daglige kjøp, men noterte en risiko for økning etter at Norges Bank mandag justerte sine prognoser for strukturell likviditet i banksystemet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal.
Han understreker at markedet ikke reagerte voldsomt på nyheten.
– Reaksjonen i valutamarkedene var en umiddelbar svekkelse av kronen, men etter noen minutter hadde kronen tatt seg opp igjen.
Må veksle om inntekter i valuta til kroner
Etter at olje- og gassprisen begynte å stige mye, har løpende skatter fra oljeselskapene langt oversteget beløpet statsbudsjettet forsyner seg med fra Oljefondet. For å betale inn skattene må selskapene veksle om sine inntekter i valuta til kroner.
Det overskytende beløpet, som skal inn i Oljefondet, må dermed Norges Bank veksle tilbake til valuta, ved å selge kroner. Denne Norges Bank-vekslingen motvirker effekten av at oljeselskapene først har støvsuget kronemarkedet.