<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbytteskatten foreslås økt – fra og med i dag

Regjeringen vil øke utbytteskatten – med virkning fra og med i dag, opplyser finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Publisert 6. okt. 2022 kl. 10.08
Oppdatert 6. okt. 2022 klokken 12.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 190 ord
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Are Haram

– Vi foreslår også å øke utbytteskatten, fra og med i dag. For å unngå tilpasninger slik vi tidligere har sett når utbytteskatten har blitt endret, sier Vedum.

Regjeringen foreslår å øke skatten på aksjeutbytte og -gevinst med 2 prosentpoeng, inkludert selskapsskatt, fremgår det av en pressemelding fra Finansdepartementet.

For å unngå tilpasninger til økt utbytteskatt i 2023, foreslås det at økningen i oppjusteringsfaktoren for utbytte, utdeling, gevinst og tap trer i kraft straks med virkning fra budsjettfremleggelsen, opplyses det.

Formuesskattesatsen blir økt fra 0,95 til 1,0 prosent (trinn 1). Eierne av aksjer og næringseiendom vil fremover få mindre rabatt i formuesskatten sammenlignet med den faktiske markedsverdien av disse eiendelene. Vanlig banksparing har ingen slik rabatt.

I tråd med Hurdalsplattformen foreslår regjeringen å redusere inntektsskatten for de med inntekter under 750.000 kroner og øke skatten for andre.

Den samlede reduksjonen i inntektsskatten for personer er beregnet til om lag 1,2 milliarder kroner i 2023 (påløpt). For de endringene det er teknisk mulig å fordele på inntektsgrupper, utgjør lettelsen for personer med inntekt under 750.000 kroner til sammen om lag 4,5 milliarder kroner, mens de med høyere inntekt får 3 milliarder kroner økt inntektsskatt.

NTB/TDN Direkt