<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum ber om EU-svar

Trygve Slagsvold Vedum ber EU endre statsstøttereglene.

Publisert 18. okt. 2022 kl. 15.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 148 ord
Til hinder: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at EU-reglene hindrer bruk av statsstøtte for bedrifter i vanskeligheter. Foto: Are Haram

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at EU-reglene for statsstøtte har «flere uheldige sider» som gjør det vanskelig å bistå bedriftene.

Fredag sendte han derfor Europakommisjonen brev hvor han peker på sidene han oppfatter som uheldige. I brevet viser Vedum til at foretak som anses å være i økonomiske vanskeligheter «som utgangspunkt ikke kan motta statsstøtte». Det gjør at bedrifter som sliter i utgangspunktet ikke kan omfattes av differensiert arbeidsgiveravgift eller SkatteFunn-ordningen.

– Rammer flere

I en pressemelding sier Vedum at han mener reglene «rammer flere bedrifter enn formålet med reglene legger opp til», og at han derfor ber Europakommisjonen vurdere å endre reglene.

Finansministeren har også bedt om et møte med Europakommisjonen i høst for å diskutere saken videre.

I Nasjonalbudsjettet 2023 omtaler regjeringen statsstøtte til bedrifter knyttet til CO2-kompensasjonsordningen, statsstøtte til maritim transport og altså den differensierte arbeidsgiveravgiftordningen, som i 2022 anslås å gi et provenytap (skattesanksjon) på 10,7 milliarder kroner.