<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stemningen har snudd – skylder på været

Investortilliten i eurosonen bedrer seg raskere enn ventet. En viktig forklaring på utviklingen er været.

Publisert 7. nov. 2022 kl. 12.50
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
LETTELSE: Tysklands forlengelse av driften ved tre atomkraftverk som skulle avvikles, er blitt tatt imot med lettelse blant investorer, ifølge Sentix. Samtidig har det milde værets påvirkning på gassmarkedet hjulpet på stemningen. Foto: Bloomberg

Stemningen blant investorer i eurosonen har tatt seg opp igjen for første gang på tre måneder, på håp om at mildere vær og synkende energipriser vil forhindre rasjonering av gass i vinter, melder Reuters.

Investortillitsindeksen til det Frankfurt-baserte Sentix-instituttet viser minus 30,9 poeng for november. I oktober var den på minus 38,3 i oktober – det verste siden mai 2020.

Ifølge nyhetsbyrået var konsensus i forkant at indeksen ville vise minus 35,0 poeng.

Underindeksen for nåværende forhold spretter også opp igjen i november, til minus 32,3 poeng, etter å ha falt til minus 41,0, det laveste nivået siden desember 2008, i oktober.

Forventningskomponenten er opp fra minus 35,5 i oktober til minus 29,5 i november. Oktober-tallet var det svakeste siden desember 2008.

– Dette er årsaken

«Oppgangen i situasjons- og forventningsverdiene viser hvor sensitivt investorer reagerer i sine økonomiske forventninger på signaler fra energimarkedet. For dette er årsaken til de håpefulle endringene», heter det i en kommentar fra Sentix-sjef Manfred Hübner.

Han peker på høyere temperaturer enn vanlig i oktober og dermed fulle gasslagre i eksempelvis Tyskland.

«Bekymringene om en katastrofal gassmangel avtar», sier han.

Samtidig peker Sentix-instituttet på at Den europeiske sentralbanks renteheving på nye 75 basispunkter hadde relativt liten innvirkning på indeksene i november.

Sentix-indeksen for november var basert på en undersøkelse utført blant 1.348 private og institusjonelle investorer i perioden 3. november til 5. november.