<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tungsinnet avtar raskere enn ventet

ZEW-instituttet mener deres nye funn kan åpne for en mykere pengepolitisk brems.

Publisert 15. nov. 2022
Oppdatert 15. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
MINDRE DÅRLIG STEMNING: Ifølge de nye tallene fra ZEW-instituttet og dets leder, professor Achim Wambach. Foto: Erich Dichiser/ZEW

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har gått opp til minus 36,7 poeng nå i november, etter en måling på minus 59,2 måneden før.

«Dette er trolig relatert til først og fremst håpet om at inflasjonsratene snart vil falle», heter det i en uttalelse fra instituttets leder, professor Achim Wambach.

«I så fall vil ikke beslutningstagere behøve å trekke like hardt og/eller like lenge i bremsene som fryktet i pengepolitikken».

Ifølge Trading Economics var det ventet en indeks på minus 50,0 poeng.

November er niende måned på rad med negativ ZEW-indeks. Målingen nå er imidlertid den beste siden juni.

Samtidig er vurderingen av de nåværende forhold noe bedre – men stadig på et lavt nivå. November-indeksen viser minus 64,5 poeng, mot minus 72,2 i oktober. Her var konsensus minus 68,4 poeng, ifølge Trading Economics.

Kraftig fall for inflasjonsindeks

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.

Ekspertenes syn på eurosonen gir en forventningsindeks i november på minus 38,7 poeng, en solid bedring fra minus 59,7 poeng i oktober. Ifølge Trading Economics pekte forventninger i forkant mot en indeks på minus 57,2.

Indeksen for nåværende forhold i eurosonen har gått opp med 5,5 poeng til minus 65,1 poeng.

Indeksen for inflasjonsforventningene for eurosonen i november har på sin side falt betydelig fra oktober – ned 16,4 poeng til minus 52,2 poeng.