<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener resesjon ikke er noen selvfølge

Klaas Knot er sikker på at veksten blir svakere, men tror ikke eurosonen nødvendigvis havner i resesjon.

Publisert 28. nov. 2022
Oppdatert 28. nov. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord
INGEN SELVFØLGE: Klaas Knot, ESB-rådsmedlem og nederlandsk sentralbanksjef, tror eurosonen kan gå klar av en resesjon. Foto: Bloomberg

Økonomien i eurosonen har kanskje negativ vekst inneværende kvartal, men det er likevel ikke gitt at det blir resesjon. Det mener Klaas Knot, sentralbanksjef i Nederland og rådsmedlem i Den europeiske sentralbank (ESB), ifølge Reuters.

Han peker på at enkelte nøkkeltall fra regionen har overrasket på den positive siden, spesielt tyske.

– Om du ser på Tyskland, der økonomien faktisk går bedre enn fryktet, er det ikke noen selvfølge at vi får en resesjon, sa Knot på en konferanse i Paris.

– Vi kommer til å få svakere vekst, det er helt sikkert. Men vi trenger også svakere vekst for å få inflasjonen tilbake til målet.

Marginal vekst

De seneste estimatene for eurosonen viste en 0,2 prosents økonomisk vekst i tredje kvartal fra kvartalet før. Tredje kvartal var dermed sjette strake kvartal med BNP-vekst i eurosonen.

Annualisert var veksten på 2,1 prosent, mot 4,3 prosent i andre kvartal og 5,5 prosent i første.

Nye BNP-tall for eurosonen i tredje kvartal ventes 7. desember.

Den annualiserte inflasjonen i eurosonen var på 10,6 prosent i oktober, mot 9,9 prosent måneden før. De første tallene for november ventes onsdag denne uken.

ESBs inflasjonsmål er på 2 prosent.