<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentebeslutningen klar: – Videre opp i første kvartal

Norges Bank hever renten med 25 basispunkter til 2,75 prosent, som ventet. – Usannsynlig å senke rentebanen fremover, mener sjeføkonom. 

Publisert 15. des. 2022
Oppdatert 15. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 322 ord
HEVER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Eivind Yggeseth

(Saken oppdateres)

Torsdag kl. 10 kom rentebeslutningen fra Norges Bank. 

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank hevet styringsrenten med 25 basispunkter til 2,75 prosent, som ventet blant ekspertene

Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen.

«Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i første kvartal neste år», heter det i pressemeldingen. 

– Prognosene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt, men går det som vi nå tror, vil styringsrenten ligge rundt 3 prosent neste år, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Sjeføkonom i SpareBank 1 Markets Harald Magnus Andreassen spådde at mange trodde dette var rentetoppen før avgjørelsen ble tatt. Han fikk rett i at toppen fremdeles er foran oss. 

– Jeg tror mange nå vil mene at Norges Bank vil senke rentebanen framover. Men det er ikke sannsynlig, sier Andreassen til NTB.

«Dersom presset i økonomien vedvarer, og det blir utsikter til at inflasjonen holder seg høy lenger enn vi nå anslår, kan det bli behov for en høyere rente enn det vi nå ser for oss. Dersom inflasjonen avtar raskere eller arbeidsledigheten blir høyere enn ventet, kan renten bli lavere enn anslått», helgarderer Norges Bank seg med.

Prisene stiger

Konsumprisene har steget raskt, og prisveksten er klart over målet. Det er fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten har holdt seg svært lav.

 Samtidig ser vi nå et omslag i økonomien, og høyere prisvekst bidrar til svekket kjøpekraft for husholdningene. Mindre press i økonomien vil etter hvert bidra til å dempe prisveksten.

Siden forrige pengepolitiske rapport har prisveksten vært høyere enn ventet, og den ser ut til å holde seg høy lenger enn tidligere anslått. Samtidig ser arbeidsmarkedet ut til å være litt strammere enn ventet. På den annen side er renten hevet mye på kort tid, og pengepolitikken har begynt å virke innstrammende på økonomien. Omslaget i økonomien kan se ut til å bli noe mer markert enn vi så for oss i september.