Norwegian-fokus på ukens første børsdag

Dagens vinner har steget 220 prosent på én uke.

Oslo Børs. Foto: Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Markedskommentarer

Pilen peker ingensteds på Oslo Børs mandag. Ved lunsjtider står hovedindeksen 861,32, nær uendret fra børsslutt fredag.

Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1,3 milliarder kroner.

Utviklingen skjer etter at det var blandet stemning på Asia-børsene mandag morgen. 

Søndag trådte USAs siste runde med tolløkninger på kinesiske varer i kraft.

Tollen på 15 prosent ilegges varer for 112 milliarder dollar som importeres fra Kina, blant annet klær, sko og sportsartikler, og dermed rammes ifølge NTB rundt to tredeler av forbrukervarene som USA importerer fra Kina.

Samtidig økte også Kina tollen på amerikanske varer for 75 milliarder dollar.

Likvide aksjer som Equinor og Nel stiger henholdsvis 0,29 og 4,65 prosent, mens DNB faller tilbake 0,88 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen faller 0,14 prosent til 58,98 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker seg tilbake 0,09 prosent til 55,05 dollar fatet.

– Oljeprisen sliter ettersom investorene er fokusert på handelskonflikten og sidesetter positive tilbudssideproblemer, skriver analytikerne i ANZ, ifølge TDN Direkt.

Innførselen av nye tollsatser mellom USA og Kina treffer også oljeprisen både direkte og indirekte. Tollpåslaget fra Kina inkluderer blant annet fem prosent avgift på råolje.

– Handel- og tolloverhenget er uunngåelig for oljemarkedet, så selv om handelsusikkerheten vedvarer, vil det være vanskelig for oljeprisen å avfeie bekymringer om trusselen mot global etterspørsel, sier markedsstrateg i Axitrader Stephen Innes, ifølge nyhetsbyrået.

Norwegian

Norwegian tviler på at noen av deres 18 MAX-fly, av typen 737, kommer i luften igjen i år.

Det sier fungerende konsernsjef Geir Karlsen til Reuters mandag.

– Samtaler med Boeing om kompensasjon pågår fortsatt. Vi planlegger faktisk for at MAX-flyene ikke skal fly mer i år, i 2019, fortsetter han.

Selskapet ventet i juli at 737 MAX-flåten ville være tilbake på vingene i oktober.

Videre ble det kjent at det gjeldstunge flyselskapet må be om en forlengelse av løpetiden på de usikrede obligasjonene NAS07 og NAS08 til hhv. november 2021 og februar 2022.

I retur tilbyr selskapet de usikrede obligasjonseierne en sikkerhetspakke som omfatter alle aksjene i Norwegian Air Norway, som sitter på «attraktive» take-off- og landingsrettigheter på London Gatwick.

Norwegian-aksjen åpnet ned, men stiger nå beskjedne 0,25 prosent til 36,50 kroner.

Napatech

Napatech er blant vinnerne med en oppgang på 16,51 prosent til 3,81 kroner. Aksjen er den siste uken opp hele 220 prosent.

Selskapet la i forrige uke frem sine tall for andre kvartal, med driftsinntekter på 39,63 millioner danske kroner, opp fra 24,72 millioner danske kroner ved samme korsvei i fjor.

B2Holding

I en oppdatering mandag kutter meglerhuset Pareto Securities kursmålet for B2Holding fra 16 til 11 kroner, men opprettholder anbefalingen om Kjøp.

«Etter en signifikant nedskrivning på de sikrede porteføljene, en fratredende CEO og bankfasiliteter i brudd med lånebetingelsene har B2Holdings aksjekurs for skikkelig juling. Noe er berettiget, men verdiene er ikke reflektert i aksjekursen etter vår mening, og vi velger derfor å opprettholde en kjøpsanbefaling», skriver Pareto i en oppdatering.

DNB Markets nedjusterer kursmålet for inkassoselskapet til 11 kroner fra tidligere 15 kroner. Kjøpsanbefalingen opprettholdes.

B2Holding-aksjen faller 5,69 prosent til 6,875 kroner på Oslo Børs mandag.

Storebrand

Nordea Markets kutter kursmålet på Storebrand fra 96 til 87 kroner, men kjøpsanbefalingen gjentas.

«For å gjenspeile de lavere norske og svenske swap-rentene, senker vi 2019-21-estimater for inntjening per aksje med 4-7 prosent. Videre senker vi estimatet for utbytte per aksje fra 4,00 til 3,00 kroner for 2019 og fra 4,50 til 4,00 kroner for 2020 på grunn av den direkte effekten de lavere rentene vil ha på solvensgraden», heter det i en oppdatering fra Nordea Markets.

Aksjen faller 1,03 prosent til 51,90 kroner.

Subsea 7

Subsea 7 har mottatt en «betydelig» kontrakt av Total E&P offshore Brasil, opplyses det i en melding.

Selskapet definerer en betydelig kontrakt til å være på mellom 50 og 150 millioner dollar.

Kontrakten omfatter utvikling av Lapa North East-feltet, lokalisert cirka 300 kilometer utenfor kysten av São Paulo.

Blant annet arbeid med prosjektledelse vil starte umiddelbart, mens det er planlagt at offshoreaktivitetene vil starte i fjerde kvartal 2019.

Aksjen faller 0,05 prosent til 88,14 kroner.

Seadrill

Seadrill har sikret seg en 1-årskontrakt med LLOG Exploration Offshore for riggen West Neptune i Mexicogolfen, går det frem av en børsmelding.

Total kontraktssum estimeres til 74 millioner dollar med oppstart i desember 2019.

Denne nye jobben kommer direkte i kjølvannet av den nåværende kontrakten med LLOG.

Aksjen faller 0,74 prosent til 21,48 kroner.

Nyheter
Markedskommentarer
Børs