Oljeprodusentene i førersetet på grønn Oslo Børs

Utviklingen på Oslo Børs var positiv tirsdag. Hovedindeksen klatret 0,49 prosent til 871,71.

Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,5 milliarder kroner.

Dagens store nyhet var Finanstilsynets forslag om innstramminger i boliglånsforskriften.

Tilsynet vil nå redusere grensen for maksimal gjeldsgrad fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt.

«Utlånsundersøkelsene viser at både andelen nye lån med høy gjeldsgrad og låntakernes gjennomsnittlige gjeldsgrad har økt mye de siste årene, og dette er urovekkende. Tilsvarende endring i gjeldsgradsbestemmelsen foreslås gjennomført i forskrift om krav til finansforetakenes utlånspraksis for forbrukslån», skriver Finanstilsynet.

De ønsker samtidig å redusere fleksibilitetskvoten til 5 prosent fra tidligere 10.

DNB Markets er kritiske til store deler av Finanstilsynets forslag, særlig reduksjonen i fleksibilitetskvoten.

Oljeprisen

Brent-oljen var opp 1,10 prosent til 63,33 dollar fatet ved stengning på Oslo Børs, mens WTI-oljen la på seg 0,81 prosent til 58,32 dollar fatet.

Mye av årsaken til tirsdagens oppgang var markedsforventninger om videre nedgang i amerikanske oljelagre, samt kutt-bekreftelser fra Saudi-Arabia.

Søndag ble det kjent at prins Abdulaziz bin Salman blir ny energiminister i Saudi-Arabia.

Abdulaziz uttalte ifølge TDN Direkt at grunnpilarene i Opecs politikk ikke vil endres, og at den nåværende produksjonskuttavtalen på 1,2 millioner fat per dag vil fortsette i lang tid.

– Et møte mellom Opec og ikke-Opec-landene i Abu Dhabi denne uken vekker til live håp om ytterligere tilbudskutt, sa markedsstrateg i AxiTrader, Stephen Innes, ifølge nyhetsbyrået.

Analytikere tror uttalelsene fra Abdulaziz styrker oljeprisen.

«Oljeprisen stiger ettersom den nye saudiarabiske oljeministeren signaliserte at nye produksjonskutt vil komme», skrev analytikerne i ANZ, ifølge TDN Direkt.

Tirsdag kveld norsk tid kommer API-lagertallene fra USA, før de offisielle EIA-tallene offentliggjøres onsdag.

Ifølge Reuters-konsensus venter markedet et lagertrekk på 2,6 millioner fat i forrige uke.

Equinor klatret 3,72 prosent til 171,50 kroner, og Aker BP endte opp 1,88 prosent til 255,30 kroner. DNO hadde også en god dag og steg 4,92 prosent til 13,32 kroner.

Seadrill

Seadrill var dagens vinner og klatret hele 24,21 prosent til 29,04 kroner.

Mandag oppdaterte meglerhuset Pareto Securities riggestimatene, og kursmålet på John Fredriksens Seadrill ble kappet fra om lag om lag 287 kroner (32 dollar) til 55 kroner (6 dollar).

Selv om kursmålet har blitt redusert kraftig, impliserer Paretos verdsettelse en oppside på nær 150 prosent sammenlignet med fredagens sluttkurs.

Subsea 7

Undervannsentreprenøren Subsea 7 har tirsdag morgen meddelt at konsernsjef Jean Cahuzac slutter ved utgangen av 2019.

Han har ledet selskapet siden 2008.

Ved årsskiftet erstattes han av John Evans, som har vært oljeservicegigantens driftsdirektør siden 2005.

Evans tiltrer som ny Subsea 7-sjef 1. januar 2020.

Videre, undervannsentreprenøren har også, sammen med L&T Hydrocarbon Engineering (LTHE), blitt tildelt en stor kontrakt av oljekolossen Saudi Aramco.

Ifølge det Oslo Børs-noterte oljeservicekonsernet er deres del av kontrakten verdt mellom 300 og 500 millioner dollar, som tilsvarer mellom 2,7 milliarder og 4,5 milliarder kroner.

Offshorearbeidene ventes å finne sted i 2021 og 2022.

Aksjen la på seg 5,14 prosent til 98,12 kroner.

Norsk Hydro

Hydro har signert en avtale med Hammerer Aluminium Industries (HAI) om salg av Hydro Extrusion SRL, et ekstruderingsanlegg i Romania, opplyses det i en melding.

«Beslutningen om å selge Hydro Extrusion SRL er en del av den samlede gjennomgangen i Extruded Solutions, med sikte på å optimalisere og effektivisere porteføljen», heter det i meldingen.

Hydro Extrusion SRL er en del av forretningsområdet Extruded Solutions.

Det ventes at transaksjonen gjennomføres i 4. kvartal 2019.

Aksjen klatret 3,92 prosent til 33,12 kroner.

Borregaard

Det Oslo Børs-noterte spesialkjemikonsernet Borregaard har meddelt at den spanske Sniace-gruppen vil fortsette å forsyne LignoTech Ibérica med råmaterialer til utgangen av 2021.

LignoTech Ibérica er 60 prosent eid av Borregaard, mens Sniace-gruppen, som blant annet produserer cellulose til tekstilindustrien, eier resten.

Styret i LignoTech Ibérica besluttet i oktober 2017, som følge av utfordrende markedsforhold, å be om terminering av forsyningsavtalen, som forplikter Sniace til å levere og LignoTech Ibérica til å motta ligninråmateriale.

Aksjen endte dagen 1,90 prosent til 93,75 kroner.

Norbit

Teknologiselskapet Norbit, som ble notert på Oslo Børs i juni, har meddelt at en viktig kunde i bilbransjen har varslet en betydelig økning i volumleveransene for et eksisterende produkt.

For Norbit ventes denne økningen å gi 50 millioner kroner ekstra i årlige inntekter, gjeldende fra 2020.

Aksjen faller 0,74 prosent til 20,24 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også