Sissener-skrell i Norwegian-gjeld på grønn Oslo Børs

OPPGANG: Det gikk i gleden for long-investorene på Oslo Børs mandag. Angrepene på oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia sendte oljeprisen kraftig opp og trakk med seg oljerelaterte aksjer. Sissener & co kan til en viss grad klappe seg på skuldra etter å ha bedret lånevilkårene for obligasjonseierne i Norwegian, men kapitalforvalterne hos nestor Sissener kom allikevel ikke helt i mål. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Selv om vilkårene for obligasjonseierne i Norwegian har blitt bedre, måtte Sissener & co svelge en karamell på ukens første handelsdag.

Pilen pekte opp på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen klatret 1,26 prosent til 899,55.

Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,8 milliarder kroner.

Fokus i markedet denne uken er rentedommen fra en rekke sentralbanker. Først ut er Federal Reserve som legger frem sin rentebeslutning onsdag kveld, mens Bank of England og Norges Bank følger etter på torsdag.

Likvide aksjer som Subsea 7 og PGS la på seg henholdsvis 4,54 og 6,63 prosent, mens Yara falt tilbake 3,23 prosent.

Oljeprisen

Mandagens store driver i markedet var utviklingen i oljeprisen som følge av droneangrepet mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia natt til lørdag fra en Iran-støttet Houthi-milits i nabolandet Jemen.

– Dette er den største produksjonsstansen noensinne, dobbelt så stor som den nest største etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990, sa konsulent og oljeekspert Trond Omdal til Finansavisen mandag.

Et fat nordsjøolje ble omsatt for 66,50 dollar ved stengning på Oslo Børs, opp 10,61 prosent.

WTI-oljen ble handlet for 60,42 dollar, opp 10,15 prosent.

Myndighetene i Saudi-Arabia uttalte mandag at kapasitet tilsvarende to millioner fat om dagen kan være operativ igjen i løpet av dagen. Angrepet har bidratt til et bortfall av produksjon tilsvarende 5,7 millioner fat om dagen.

Reuters kunne melde, med henvisning til to kilder som har fått informasjon fra Saudi Aramco, at det kan ta to måneder for Saudi-Arabia å gjenopprette oljeproduksjonen til normalt nivå.

En av faktorene som har vært med på å dempe prisoppgangen er president Donald Trumps uttalelser i natt om at han åpner for bruk av USAs oljereserver. Landet kan åpne for bruk av olje fra sin strategiske oljereserver (SPR) på 644 millioner fat råolje.

– USA har også kommersielle lagre av råolje på 416 millioner fat, i tillegg til 883 millioner fat bensin, diesel, fuel oil og andre oljeprodukter, sa oljeekspert og sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea, Thina Saltvedt, mandag.

Equinor og Aker BP steg henholdsvis 4,24 og 9,36 prosent. DNO klatret 6,70 prosent.

Norwegian

Obligasjonseierne i Norwegian har godkjent de foreslåtte endringene i sine to usikrede obligasjoner NAS07 og NAS08, het det i en børsmelding.

På separate obligasjonseiermøter mandag ble det stemt i favør av endringene med ifølge meldingen «tilstrekkelig flertall».

Nærmere bestemt har 89,8 prosent har stemt for endringene i NAS07, mens 99,6 prosent har stemt for i NAS08.

Den viktigste endringen er at obligasjonene går fra å være usikret til å bli sikret med attraktive avgang- og landingsrettigheter på Gatwick Airport i London.

I tillegg ble NAS07-forfallet foreslått utsatt fra desember i år til november 2021, mens NAS08 ble foreslått utsatt fra august 2020 til februar 2022.

– Resultatet taler vel for seg selv. Vi har jobbet for det vi mener er det beste for våre andelseiere og for selskapet som helhet. Selv om vi ikke fikk til alle endringene vi ønsket, så fikk vi iallfall noe bedre betingelser enn det som opprinnelig lå på bordet, skriver Philippe Sissener i en SMS til Finansavisen.

I tillegg har Danske Bank høynet kursmålet for Norwegian fra 44 til 55 kroner, og gjentar kjøpsanbefalingen.

– Refinansiering av obligasjonene gir selskapet likviditet neste 12-18 måneder, og vi ser en liten risiko for egenkapitalinnhenting i denne perioden, skrev meglerhuset mandag.

– Videre forventer vi et JV-samarbeid som en positiv katalysator i løpet av året, som inkluderer 25-40 Airbus, hvor Norwegian er ventet å ha en minoritetspost, het det videre.

Aksjen endte dagen opp 2,33 prosent til 40,01 kroner.

NRC

Jan Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum solgte 2,8 millioner aksjer i NRC Group til kurs 58 kroner etter stengetid på Oslo Børs fredag.

Investoren fikk dermed 162,4 millioner kroner for aksjene.

Datum eier etter salget 2,3 millioner aksjer i NRC Group, og eierandelen er redusert fra 9,46 til 4,26 prosent.

Harald Arnet er administrerende direktør i Datum og styremedlem i NRC Group.

Aksjen falt 2,51 prosent til 58,30 kroner.

Golden Ocean

Golden Ocean har inngått avtale om å øke investeringen i Singapore Marine Pte Ltd. i tilknytning til sistnevntes oppkjøp av majoriteten i den privateide fraktoperatøren Swiss Marine.

Tørrbulkrederiet har forpliktet seg til ytterligere 9,5 millioner dollar i egenkapital og 0,7 millioner dollar i form av et aksjonærlån.

Aksjen falt tilbake 0,17 prosent til 58,85 kroner.

Kværner

Kværner etablerer to nye satsingsområder for å øke virksomheten innen både olje- og gassprosjekter og i fornybare industrier.

«Med de nye satsingsområdene sikter konsernet på rundt 40 prosent vekst innen få år, sammenliknet med omsetningen i 2018», skrev Kværner mandag.

Fremover har Kværner mål om å bygge flere ben å stå på med satsningsområdene Renewables og FPSO'er.

Selskapets mål er å øke den årlige omsetningen fra rundt 7,3 milliarder kroner i 2018 til over 10 milliarder kroner innen 2023.

Organisasjonen vil justeres gjennomføring av den nye strategien. Antallet medlemmer i konsernledelsen reduseres fra ni til åtte personer.

Aksjen steg 3,84 prosent til 12,71 kroner.

Olav Thon Eiendomsselskap

Olav Thon Eiendomsselskap har mandag emittert 400 millioner kroner i form av et nytt usikret obligasjonslån med fem års løpetid.

Lånet har en fast rente på 2,62 prosent p.a., og planlegges utbetalt den 25. september 2019.

Lånet vil bli søkt notert på Oslo Børs, og SEB har vært engasjert som tilrettelegger av lånet.

Aksjen endte dagen ned 0,28 prosent til 144,80 kroner.


Les også