Trøim-rigger straffet på rød børs

SÅ RØDT TORSDAG: Oslo Børs endte ned, blant annet tynget av Tor Olav Trøim og hans Borr Drilling. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Oslo Børs endte ned torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 898,51 torsdag, etter en nedgang på 0,11 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.966 millioner kroner.

Wall Street er opp fra start torsdag, etter at jobless claims og den viktige Philly Fed-indeksen overrasket på oppsiden.

Bruktboligsalget kom også inn bedre enn ventet, mens ledende indikatorer var uendret.

I Europa trekker toneangivende børser opp. Tyske DAX stiger 0,5 prosent, franske CAC 40 0,5 prosent og britiske FTSE 100 0,5 prosent.

Fed-forvirring

Investorene er litt i villrede etter gårsdagens rentedom fra Federal Reserve. Renten ble som ventet kuttet, men rentekomitéen (Federal Open Market Committee) er svært splittet på hva som er den beste veien videre.

Én ville ha enda mer, mens to ville ha mindre.

«Men én ting som ble formidlet er at Fed nekter å bake en handelskrig inn i sine prognoser, slik markedet gjør det», skriver senioranalytiker Craig Erlam i Oanda i en oppdatering.

Ifølge Erlam velger Fed å være reaktiv heller enn proaktiv, noe som betyr at fremtidig guiding vil være mer fokusert på hva som er nødvendig.

«Mens investorer kan være frustrerte over dette, er det trolig ikke den verste tilnærmingen, ettersom vi ikke vet hvor lenge handelskrigen vil vare, hvor mye verre den blir og hva de fulle konsekvensene vil være. Det er mange ukjente faktorer, og hvis en løsning kommer i løpet av de neste par månedene, vil de dramatisk endre utsiktene og rentebanen», fortsetter Erlam.

Oljeprisen opp

Brent-oljen står torsdag ettermiddag i 64,47 dollar fatet, opp 1,5 prosent i dagens handel, og opp fra rundt 63,80 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går.

WTI-oljen stiger én prosent til 58,64 dollar fatet.

Wall Street Journal skrev tidligere i dag, med henvisning til kilder, at Saudi-Arabia har sendt en forespørsel til Irak om 20 millioner fat råolje.

Dette ble senere benektet av Saudi Aramco og det irakiske markedsføringsselskapet SOMO, ifølge et Bloomberg-oppslag.

Saudi Aramco opplyste tidligere denne uken om at rundt 40 prosent av produksjonstapet på 5,7 millioner fat er tilbake.

Mer soloppgang

På Oslo Børs endte Equinor opp 0,3 prosent til 179,50 kroner, mens Aker BP og DNO steg hhv. 1,6 prosent til 266,20 kroner og 1,3 prosent til 14,01 kroner.

LPG-duoen Avance Gas og BW LPG fortsatte oppturen i kjølvannet av gårsdagens positive Pareto-analyse, og trakk opp hhv. 1,1 prosent til 32,60 kroner og 2,0 prosent til 51,20 kroner.

Det som muligens løftet kursene i dag var gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter, som viste en overraskende bygging av propanlagre i USA.

Scatec Solar fulgte opp gårsdagens oppgang med nye 0,6 prosent til 113,70 kroner. En rekke analytikere har reagert på gårsdagens oppjusterte vekstmål med å jekke opp sine kursmål.

Cleaves-analytiker Joakim Hannisdahl er bull på Frontline. Han ser medvind fra alle kanter i tankmarkedet, og solid oppside fra dagens nivåer. I dag endte aksjen opp 0,5 prosent til 81,10 kroner.

På den negative siden merker vi oss Nel, som korrigerte ned 3,2 prosent til 7,98 kroner på dagens fjerde høyeste volum etter gårsdagens friske opptur i kjølvannet av meldingen om et møte med det kinesiske investeringsfondet Yield Capital denne uken.

Borr Drilling ble nedgradert av Kepler Cheuvreux i går, men meglerhuset øyner fortsatt dobling. Aksjen falt 4,5 prosent til 58 kroner torsdag.

Amok etter avtale

Øverst på vinnerlisten finner vi Endúr, som smalt opp 54,4 prosent til 2,00 kroner etter å ha landet en kjempekontrakt med Forsvaret.

Nærmest kom Merkur Market-noterte Zwipe, som steg 16,5 prosent til 13,40 kroner etter å ha signert en partnerskaps- og distribusjonsavtale med Idemia.

De to selskapene skal sammen investere i utvikling av en disruptiv betalingskortplattform.

Ytterligere seks aksjer steg tosifret.

North Energy, Element, Thin Film Electronics, Oslo Axess-noterte Hofseth Biocare og Merkur Market-duoen Target EveryOne og River iGaming endte opp 11-14 prosent.

Fredriksen-duo i bunn

I andre enden finner vi Nordic Nanovector øverst på taperlisten, etter en nedgang på 6,3 prosent til 31,10 kroner.

Aksjen steg kraftig tidligere denne uken, etter en Betalutin-oppdatering.

Den skadeskutte supplykjempen Solstad Offshore utmerket seg også negativt, med et fall på 5,1 prosent til 75 øre.

Det samme gjorde Seadrill, som gikk tilbake 6,0 prosent til 24,90 kroner.