Nye bekymringer sender Asia-børsene kraftig ned

De asiatiske børsene faller tilbake torsdag morgen.

Publisert 3. okt. 2019 kl. 06.51
Oppdatert 3. okt. 2019 klokken 06.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
FALLER: Det er bredt børsfall på Asia-børsene torsdag. Foto: Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Børsene i Asia faller markant torsdag morgen.

I Japan svekkes Nikkei 2,06 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 1,97 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller 0,48 prosent.

Kospi i Sør-Korea svekkes 1,95 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia faller tilbake 2,22 prosent, mens Straits Times i Singapore er ned 0,95 prosent.

Handelsbekymringer

Trump-administrasjonen varslet onsdag straffetoll på en rekke importvarer fra EU. Det utslagsgivende var ifølge NTB at USA etter årelang strid har vunnet fram med sin klage på EUs subsidiering av Airbus.

WTO kom i mai med sin endelige konklusjon: EU-subsidiene til Airbus har skadd den amerikanske konkurrenten Boeing. Subsidiene kom i form av billige lån til flyprodusenten og har ifølge WTO vært ulovlige.

Det er ifølge NTB snakk om blant annet 10 prosent toll på fly og 25 prosent på en rekke andre produkter, som whisky, fransk vin, ost, tysk ull og spanske oliven. Straffetollen må opphøre når subsidieringen av Airbus stanser.

– Det er vanskelig å overse timingen og konteksten for avgjørelsen – midt i USAs brede offensiv mot alle handelspartnere. Det er tragisk, og vil nesten garantert sende global handel enda mer ut av kurs, skriver Vishnu Varathan i Mizuho Bank i en rapport, ifølge CNBC.

Straffetollen mot EU kommer nå på toppen av den pågående handelskrigen mot Kina, hvor det er planlagt nye forhandlinger i Washington i neste uke.

Wall Street

Alle de ledende indeksene på børsene i New York stupte onsdag. Utviklingen kom i kjølvannet av nøkkeltall fra USA som viste at det ble skapt 135.000 nye jobber i privat sektor, ned fra 157.000 i august.

Dow Jones endte ned 1,85 prosent til 26.081,3. Kun ett av de 30 selskapene som inngår i indeksen steg onsdag.

S&P 500 falt tilbake 1,79 prosent til 2.887,73, mens Nasdaq Composite ble svekket 1,56 prosent til 7.785,25.