Kraftig børsoppgang i Japan

Det er varierende stemning på børsene i Asia.

TOKYO: De japanske børsene stiger markant. Foto: Behrouz MEHRI / AFP

Tirsdag morgen er det blandet stemning på Asia-børsene.

I Japan er det første handelsdag etter at Kina og USA rett før helgen ble enige om en delvis handelsavtale. Nikkei klatrer 1,88 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er opp 1,61 prosent.

Shanghai Composite i Kina er derimot ned 0,53 prosent, og CSI 300 faller 0,40 prosent. Hang Seng i Hong Kong svekkes 0,11 prosent.

Kospi i Sør-Korea er ned 0,01 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia klatrer 0,14 prosent, mens Straits Times i Singapore faller 0,10 prosent.

Handelskrigen

Torsdag og fredag i forrige uke møttes Kinas visestatsminister Liu He og USAs president Donald Trump til nye handelssamtaler. Det gikk bedre enn mange hadde fryktet.

Etter møtene kunne USA melde om en delvis handelsavtale, som blant annet innebærer at USA utsetter den planlagte tolløkningen fra 25 til 30 prosent på kinesiske varer, som opprinnelig skulle iverksettes førstkommende tirsdag.

Kina går på sin side med på å kjøpe amerikanske landbruksvarer for mellom 40 og 50 milliarder dollar årlig, mot bare 8 milliarder i dag.

Donald Trump har vært svært fornøyd med avtalen, mens kinesiske medier på sin side sitter med en annen oppfatning. De fremhever at samtalene har gitt fremgang, men har ikke nevnt ordet avtale når de beskriver utfallet.

– Vi har startet den nye uken mer forsiktig etter at handelsvibbene fra USA og Kina nå begynner å vise noen tegn til friksjon. Kina vil ha flere samtaler for å diskutere detaljer, men uttalelsene til finansminister Steven Mnuchin antyder noe annet, sier valutastrateg i National Australia Bank, Rodrigo Catril, til CNBC.

Wall Street

Det var avventende stemning på de amerikanske børsene mandag. 

Dow Jones falt 0,11 prosent til 26.786,21, mens S&P 500 endte ned 0,14 prosent til 2.966,19. 

Investorer retter også øynene mot kvartalssesongen som for alvor går av stabelen denne uken. Allerede imorgen slipper bankkjempene Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan og Wells Fargo tall for tredje kvartal.