<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Usikkerhet preger Asia-børsene

Det er variert utvikling på de asiatiske børsene mandag. Særlig Brexit preger stemningen.

    Publisert 21. okt. 2019 kl. 06.47
    Oppdatert 21. okt. 2019 klokken 06.53
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 336 ord
    AVVENTENDE: Det er små utslag på børsene i Kina mandag. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

    Brexit skaper usikkerhet, og det er blandet stemning på Asia-børsene mandag morgen.

    I Japan klatrer Nikkei 0,35 prosent, og den bredere Topix-indeksen er opp 0,51 prosent.

    Shanghai Composite er derimot ned 0,01 prosent, mens CSI 300 er opp 0,31 prosent. Hang Seng i Hong Kong klatrer 0,32 prosent.

    Kospi i Sør-Korea stiger 0,21 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Asutralia faller 0,09 prosent, og Straits Times i Singapore er opp 0,95 prosent.

    Brexit

    Helgens Brexit-utvikling skaper ifølge CNBC nå mer usikkerhet rundt Storbritannias forestående exit fra EU.

    Storbritannias statsminister Boris Johnson ble forhindret av en tverrpolitisk gruppe politikere i parlamentet, som stemte for å utsette avstemningen om Johnsons forslag til ny Brexit-avtale. Det tvang statsministeren til å be om en forlengelse av exit-datoen 31. oktober, men EUs ledere trenger ikke nødvendigvis å godkjenne det.

    Den reviderte utmeldingsavtalen som Johnson spikret med EU torsdag, er imidlertid fortsatt ikke død, understreker Catherine Barnard, professor i EU-rett ved universitetet i Cambridge overfor NTB.

    – Regjeringen vil holde en ny avstemning allerede mandag. Om parlamentslederen tillater det, og om Parlamentet sier ja, så innebærer det at Johnson trekker tilbake forespørselen om utsettelse som han sendte til EU, sier Bernard.

    – Globale markeder og politikk ser ut til å være i «halvfull»-modus, der resultatene ikke er helt skremmende, men en viss grad av usikkerhet og risiko likevel vaker, skriver sjefstrateg i Mizuho Bank, Vishnu Varathan, i en oppdatering, ifølge CNBC.

    Handelskrigen

    President Donald Trump rett før helgen at han tror en handelsavtale mellom USA og Kina vil bli signert innen APEC-møtet i Chile i midten av november.

    – Jeg tror avtalen blir lett å signere, forhåpentligvis innen toppmøtet i Chile, hvor både president Xi og jeg vil være til stede, sa Trump journalister i Det hvite hus, ifølge NTB.

    Den såkalte «fase 1» av avtalen mellom USA og Kina ble inngått forrige uke. Forhandlinger om «fase 2» er i gang. Ifølge amerikanske tjenestemenn kan den delen av avtalen bli vanskeligere å enes om, siden den blant annet skal handle om teknologi.