Norwegian-byks på rød Oslo Børs

Norwegian var blant vinnerne på Oslo Børs tirsdag etter å ha fått godkjent NOFI-transaksjonen.

NEDGANG: Oslo Børs falt tilbake tirsdag i takt med oljeprisen. For Norwegian ble NOFI-salget godkjent og aksjen endte som en av vinnerne.  Gorm Kallestad / NTB scanpix
Markedskommentarer

Pilen pekte ned på Oslo Børs tirsdag. Hovedindeksen falt 0,41 prosent til 907,67.

Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,3 milliarder kroner.

I Europa var utviklingen relativt flat med Dax i Frankfurt ned 0,03 prosent ved stengning på Oslo Børs og CAC40 i Paris opp 0,13 prosent.

Tirsdag starter et to dager langt rentemøte i USA der rentebeslutningen offentliggjøres onsdag. Ifølge CMEs FedWatch Tool er kuttsannsynligheten, basert på prisingen i terminmarkedet, 96,2 prosent. Markedet vil også følge nøye med på hva Fed sier om balansesituasjonen videre, og hvordan sentralbanken stiller seg til kjøp av både korte og lange rentepapirer.

Likvide aksjer som Equinor og Telenor falt henholdsvis 1,00 og 1,71 prosent, mens Yara gikk i mot markedet og klatret 1,39 prosent. 

Oljeprisen

Brentoljen var ned 0,39 prosent til 61,33 dollar ved stenging på Oslo Børs. WTI-oljen falt 0,88 prosent til 55,32 dollar fatet.

Til sammenligning ble Brentoljen omsatt for 61,31 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Fokus i oljemarkedet rettes mot nye datapunkter i form av amerikanske råoljelagertall.

Etter den store lagerbyggingen på 9,3 millioner fat for to uker siden, som var motivert av vedlikeholdssesong både blant amerikanske og asiatiske raffinerier, i tillegg til skyhøye fraktrater (opp mot 10 dollar fatet), var lagertallene som ble sluppet i forrige uke sterkere enn ventet. Med jevnt trekk i bensin- og destillatlagrene virker den umiddelbare etterspørselen å være på et godt nivå, mens lagerbyggingen av råolje nå forventes å bli lavere som følge av høyere raffineriproduksjon og overkommelige fraktpriser.

Det er ifølge Reuters-konsensus ventet at de amerikanske råoljelagrene steg med 700.000 fat forrige uke.

Markedet begynner så smått å rette fokus mot OPEC+-møtet 5.-6. desember. Der vil kartellet og dets allierte diskutere hvorvidt kuttavtalen skal videreføres og/eller endres. Russiske myndigheter ser ikke behov for dypere kutt slik situasjonen er nå, ifølge Reuters.

BRAbank

BRAbank meldte om et resultat etter skatt på minus 26,5 millioner kroner i tredje kvartal, mot 0,6 millioner kroner i samme periode i fjor.

Avsetninger til tap gikk fra 44,7 millioner i tredje kvartal i fjor til 77,7 millioner i år. Tapene ble negativt påvirket av høye tap i gamle BRAbanks norske portefølje.

Driftskostnadene spratt opp fra 30,9 til 56,8 millioner kroner.

Netto renteinntekter gikk fra 69,7 til 95,7 millioner kroner, mens totalinntektene gikk fra 76,7 til 98,7 millioner kroner.

Banken uttalte at at bunnlinjen tynges av betydelige engangseffekter, nærmere bestemt restruktureringskostnader på 12 millioner, IFRS 9-justeringer på 15 millioner og fem millioner kroner i tap på salget av en finsk portefølje.

BRAbank la ikke skjul på at norske kapitalkrav legger en demper på veksten, og at den fremover vil prioritere vekst i mindre kapitalkrevende markeder, som Finland.

Aksjen endte dagen ned 3,64 prosent til 1,06 kroner.

Crayon Group

Crayon Group fikk et resultat etter skatt på minus 18,0 millioner kroner i tredje kvartal, mot minus 31 millioner kroner i samme periode i fjor.

Driftsresultatet endte på 3,2 millioner kroner, mot minus 20,2 millioner kroner. Justert EBITDA økte fra 5,3 til 34,3 millioner kroner.

«Selskapet rapporterer sitt syvende kvartal på rad med sterk inntekt- og brutto resultatvekst i alle forretningsområder og markedsklynger», skrev Crayon.

Omsetningen beløp seg til 2,6 millioner kroner, opp fra 1,5 millioner kroner i 2018.

Crayon meddelte i en separat melding at det har gitt mandat til Danske Bank og SpareBank 1 Markets til å arrangere møter for investorer i Norden som begynner 1. november 2019. Selskapet vurderer å utstede et treårig usikret obligasjonslån på 300 millioner kroner.

Nettoprovenyet vil bli brukt til å refinansiere det utestående CRAYON02 og til generelle selskapsformål, ble det opplyst.

Aksjen steg 2,83 prosent til 43,60 kroner.

Norwegian og Bank Norwegian

I en børsmelding 19. august ble det varslet at Norwegian Air Shuttle skulle selge sin beholdning i Norwegian Finans Holding (NOFI) til Nordic Capital og Sampo. Transaksjonen innbefatter 17,47 prosent av aksjene i holdingselskapet til Bank Norwegian. Prislappen ble satt til 68 kroner per aksje, eller om lag 2.218 millioner kroner i samlet verdi.

Nå er det regulatoriske godkjent.

Etter salget vil ikke flyselskapet ha noen aksjer i Norwegian Finans Holding.

I tillegg oppjustere Nordea Markets kursmålet på NOFI fra 75 til 95 kroner.

NOFI-aksjen steg 2,74 prosent til 86,20 kroner, og NAS-aksjen la på seg 5,68 prosent til 45,62 kroner.

Akastor

Akastor, Kjell Inge Røkkes investeringsselskap innen oljeservicesegmentet, meldte om et resultat etter skatt på minus 9 millioner kroner i tredje kvartal, mot 441 millioner kroner i samme periode året før.

Driftsresultatet ble 76 millioner kroner, mot 41 millioner kroner året før.

Omsetningen beløp seg til 1.430 millioner kroner, sammenlignet med 955 millioner kroner i tredje kvartal 2018.

Aksjen falt 4,18 prosent til 10,54 kroner.

Mowi

Carnegie har satt ned kursmålet på Mowi til 195 kroner fra tidligere 205 kroner.

Meglerforetaket peker på at for høye prisforventninger de neste årene, verdsettelser på all-time-high og tilbakeslag på kostnader og volum kan komme til å tynge aksjen.

Sjømatselskapet skal legge frem tredjekvartalsrapporten onsdag.

Aksjen endte dagen ned 1,89 prosent til 228,20 kroner.

oslo børs
norwegian air shuttle
crayon group holding
akastor
mowi
Nyheter
Markedskommentarer
Børs