Fångad av en stormvind

Ruskete: Orkanen Hagibis rammet ikke bare Japan, men også globalt PMI i oktober. Foto: NTB Scanpix

Globalt PMI steg marginalt i oktober, for tredje måned på rad, men nivået er fortsatt svært lavt, bare så vidt over 50, understreker Swedbank i en kommentar. Fortsatt er PMI-målingen på resesjonsnivå, men kanskje faller det ikke videre, er vurderingen.

Globalt tjeneste-PMI sank videre. Mye av årsaken er følgene av orkanen Hagibis i Japan, som kom samtidig med økningen i momsen, ifølge Swedbank.

Tjeneste-ISM fra USA er et lyspunkt med sterk oppgang etter forrige måneds brå fall. Også industri-ISM økte litt, men er ennå så svak som 48,3.

For eurosonen bekreftet endelige tall tendensen fra foreløpige PMI-er, og oppgangen var til og med sterkere enn ventet. Nivået på PMI er imidlertid så svakt at det indikerer en BNP-vekst på bare 0,1 prosent. Dette, og fortsatt fallende ordreinngang, får IHS Markit til å varsle om mulig BNP-fall i fjerde kvartal.

Til tross for ørsmå tegn til bedring i innkjøpssjefindeksene, mener Swedbank-økonomene at bedringen i markedssentimentene er pussig.

Norske kroner styrket seg markert onsdag. Etter en start rundt 10,19 mot euro, var kursen 10,12 utpå ettermiddagen. Dette er sterkeste kurs siden 15. oktober og en styrking på 13 øre bare siden utgangen av oktober.