Kiwi-sjokk

Styrket: New zealandske dollar Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

The Reserve Bank of New Zealand overrasket markedet natt til onsdag. I stedet for å kutte styringsrenten med 25 basispunkter, slik det var priset inn 70 prosent sannsynlighet for, ble den holdt uendret på 1,00 prosent.

Fortsatt tror markedsaktører flest at det kommer et kutt, og Nomura venter, ifølge Bloomberg, at dette kommer i februar.

Men overraskelsen har likevel slått kraftig ut i valutamarkedet. New zealandske dollar fikk onsdag den største kursoppgangen på ni måneder. Den to-årige swap-renten steg hele 21 basisunkter, den største oppgangen på et tiår, ifølge Bloomberg. Den tiårige statsrenten steg med 18 basispunkter på større tvil om det faktisk blir flere rentekutt.

Amerikanske dollar var onsdag preget av spenningen før sentralbanksjef Jerome Powells høring for Kongressen. Dette ga en forsiktig kursoppgang på 0,1 prosent, målt ved Bloombergs dollarindeks, men samtidig svekkelse mot de mest tradisjonelle trygg havn-valutaene.

Også før Powell-høringen har president Donald Trump kjørt ut sitt anti-Fed-skyts. Tirsdagens NFIB-måling viste litt økt optimisme blant amerikanske småbedrifter. Til tross for også andre drypp av tall viser greie tilstander, var det liten tro på at Powell ville benytte anledningen til å varsle en mer haukete linje.