KjøpLogg inn

DNB får bank på rød børs

Frontline ser også rødt, mens flere biotek-aksjer er i god form.

Publisert 29. nov. 2019 kl. 09.07
Oppdatert 29. nov. 2019 klokken 10.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 563 ord
FÅR KJØRT SEG: DNB smeller ned over tre prosent på Oslo Børs fredag, etter at Økokrim har åpnet etterforskning i Samherji-saken. Her finansdirektør Ottar Ertzeid og toppsjef Kjerstin Braathen under kapitalmarkedsdagen banken nylig avholdt i London. Foto: Jim Winslet

Pilene peker nedover fra start på Oslo Børs.

Hovedindeksen står etter 38 minutters handel i 903,71, ned 0,51 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 560 millioner kroner.

Toneangivende Europa-børser faller også, i kjølvannet av børsfall i Asia.

Britiske FTSE 100 trekker ned 0,4 prosent, tyske DAX 0,5 prosent og franske CAC 40 0,4 prosent.

Hongkong bekymrer

Investorene ser etter ny utvikling i handelskonflikten mellom USA og Kina etter den seneste eskaleringen i Hongkong, trigget av at USAs president Donald Trump har signert to lover til støtte for Hongkong-demonstrantenes menneskerettigheter.

– Vi er fortsatt bekymret for effekten av disse Hongkong-lovene – på handelsfronten, sa analysesjef Suan Teck Kin hos United Overseas Bank til CNBC fredag.

– For kinesiske investorer og folk i Hongkong er vi veldig forsiktige. Vi venter og ser om noen av landene kommer med ytterligere tiltak, sier investeringsdirektør Jackson Wong i Amber Hill Capital – også til CNBC.

Oljen ned før OPEC

Oljeprisen går tilbake fredag, samtidig som fokus rettes mot neste ukes OPEC-møte.

«Oljeprisen har en liten nedgang, ettersom håpene om dypere kutt fra OPEC svinner hen», skriver ANZ-analytikere, melder Platts ifølge TDN Direkt.

Brent-oljen faller 0,3 prosent til 63,09 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,3 prosent til 58,03 dollar fatet.

På Oslo Børs stiger Equinor 0,1 prosent til 171,60 kroner, Aker BP 0,5 prosent til 265,50 kroner og DNO 0,9 prosent til 10,80 kroner.

DNB-smell

DNB faller 4,7 prosent til 157,70 kroner på suverent høyest volum, etter at Økokrim har åpnet etterforskning av storbanken i Samherji-saken. 

Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia. DNB var en selskapets bankforbindelser, og påstander er fremsatt om at Samherji har kanalisert store beløp til namibiske tjenestemenn gjennom bankkonti i DNB.

– Det ville ha vært mye mer overraskende om Økokrim ikke hadde åpnet sak der de vil etterforske DNB, sier Sparebank 1 Markets-analytiker Nils Christian Øyen til TDN Direkt.

Doblingskandidat videre opp

Ellers er utslagene beskjedne blant de mest omsatte – begge veier.

Nordic Nanovector fortsetter oppgangen med nye 3,7 prosent til 24,38 kroner. Jefferies gjentok i går kjøpsanbefalingen på aksjen, men jekket ned kursmålet. 

Likevel ser analytikerne for seg en oppside på rundt 160 prosent.

Ellers i biotek fortsetter oppturen for PCI Biotech etter at selskapet denne uken fortalte om et samarbeid med AstraZeneca

Aksjen stiger så langt 9,8 prosent til 47,25 kroner, og er opp 38 prosent denne uken. Den siste måneden har aksjen steget 64 prosent.

Frontline utmerker seg negativt etter sterk oppgang denne høsten, og korrigerer ned 1,5 prosent til 102,20 kroner.

Jinhui straffes

Jinhui dundrer ned 11,5 prosent til 7,00 kroner etter dagens kvartalstall.

Nærmest følger InterOil, som straffes med et kursfall på 8,6 prosent til 1,80 kroner – også etter dagens kvartalstall. Insr Insurance Group er ned 7,4 prosent til 6,50 kroner.

Supplyduoen Eidesvik Offshore og Siem Offshore er ned hhv. 5,3 prosent til 5,02 kroner og 4,8 prosent til 82,8 øre.

Amok i biotek

Vinnerlisten toppes av Merkur Market-noterte Lifecare, som fredag morgen melder om et betydelig fremskritt i utviklingen av sine løsninger mot diabetes.

Aksjen stiger 38,9 prosent til 2,50 kroner.

North Energy og Asetek følger nærmest allerede nevnte PCI Biotech, begge med oppganger på 3,8 prosent – til hhv. 1,22 og 31,55 kroner.

Data Respons stiger 2,9 prosent til 42,50 kroner etter å ha signert en kontrakt på 20 millioner kroner med en nordisk kunde innen rom-, forsvars- og sikkerhetsindustrien.