Tidenes tyske budsjettoverskudd

Ikke helt på linje: Peter Altmaier vil kutte skatter, men Olaf Scholz (nærmest) holder igjen. Foto: NTB Scanpix

Motstanden mot å ta i bruk finanspolitikken for å demme opp for en potensiell resesjon satt langt inne i Tyskland, et land som ikke er kjent for å ta lett på budsjettbalansen. Nå viser regnskapet at den tyske stat i 2019 hadde sitt største budsjettoverskudd siden gjenforeningen.

Uventet høye skatteinntekter og lavere renteutgifter ga staten et overskudd på 13,5 milliarder euro. Totaltall inkludert delstatene foreligger ikke før onsdag.

Overskuddet blåser liv i debatten om skattekutt og/eller økte offentlige investeringer, skriver Bloomberg. Økonomiminister Peter Altmaier har til nå ikke fått finansminister Olaf Scholz med på å fjerne «solidaritetsskatten» fra gjenforeningen.

Samtidig er tysk økonomi minst like svak som ventet. Selv om tyskerne økte sitt private konsum, tyder prognosene på en BNP-vekst på bare 0,5 prosent, ifølge Bloomberg.

Ifo-instituttets ferskeste anslag er noe bedre, 0,75 prosent. Ifo-tallene tyder på et fall i bilproduksjonen på 1,3 prosent, mens resten av industrien krympet med 0,2 prosent i fjor.

Uken startet udramatisk i de fleste markeder. Unntaket er britiske pund, som svekket seg for femte dag på rad. Uventet svak vekst og ny Brexit-uro får flere til å tro på et britisk rentekutt 30. januar.