Nytt lungevirus senker børsene i Asia

Bekymringer rundt et nytt lungevirus påvist i Kina sender de asiatiske børsene kraftig ned tirsdag morgen.

NED: De kinesiske børsene faller markant tirsdag morgen. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

I Japan faller Nikkei 0,90 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,55 prosent.

Shanghai Composite i Kina svekkes 1,18 prosent, og CSI 300 faller tilbake 1,44 prosent. Hang Seng i Hongkong svekkes 2,34 prosent.

I Sør-Korea er Kospi ned 0,98 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia faller 0,19 prosent, og Straits Times i Singapore svekkes 1,14 prosent.

Lungesykdom

Børsfallene kommer etter at kinesiske myndigheter meldte om et nytt alvorlig lungevirus som kan smitte mellom mennesker. 

Frykten er ifølge NTB at viruset smitter raskere enn først antatt. 218 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Det er en tredobling fra søndag, og fire av pasientene er døde.

198 av tilfellene er registrert Wuhan, der viruset først ble påvist. Samtidig ble de første smittetilfellene ifølge nyhetsbyrået bekreftet i Beijing og Shanghai, mens flere tilfeller ble påvist i provinsen Guangdong sør i landet.

Ifølge NTB har WHO kalt inn til krisemøte, og vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise. En slik kriseerklæring skjer svært sjelden og er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Rentemøte

Den japanske sentralbanken besluttet tirsdag å holde renten uendret på minus 0,10 prosent. Det var akkurat som ventet.

Ifølge TDN Direkt løftet imidlertid sentralbanken sine vekstanslag for første gang på et år, men opprettholdt kjøp av verdipapirer på samme nivåer.