Coronaviruset kunne knapt kommet på et verre tidspunkt

Én ting er hvor farlig coronaviruset er i seg selv, noe annet at det rammer på maksimalt uheldig tidspunkt.

Stup: Japans Nikkei-indeks falt over 2 prosent mandag på frykt for coronaviruset. Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

«Corona (latin for «krans», «ring») kan sikte til:

Corona (satellitt), en amerikansk serie av spionsatellitter

Corona (øl) fra Mexico

Korona, den ytterste delen av Solens atmosfære

Den nordlige krone, Corona borealis, et stjernebilde

Den sydlige krone, Corona australis, et stjernebilde

Toyota Corona, en bilmodell

Corona (jordbær), en jordbærsort

Corona (diktsamling) av Stein Mehren»

(Wikipedia)

Igjen er verdens markeder rammet av noe nær panikk. Denne gangen fordi en voldsom pandemi truer. Asiatiske børser har stupt, Oslo Børs åpnet rett ned mandag morgen og investorer rømmer fra kronen. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen slår uten forbehold fast at coronaviruset er årets sorte svane. Siden 2000 har de sorte svanene stått i kø. Først kom finanskrisen, så den arabiske vår, atomkatastrofen i Japan, Brexit og valget av Trump, lekser Andreassen opp.

«Hva er forskjellen mellom panikkanfall og ordinære «bear»-markeder?» spør Ed Yardeni i Yardeni Research i mandagens morgenbrev. Svaret er: Varigheten. Panikkfall pleier å være kortvarige, og gi seg etter 5 prosent, i verste fall 20 prosent, fall i S&P 500. Neste grad er «korreksjoner», hvor kursene faller 10-20 prosent, mens alvorlige «bear markets» varer over ett år og sender kursene ned mer enn 20 prosent.

Finansavisen skrev for tre uker siden om at panikkanfall nummer 66 etter 2009, Iran-nedturen, allerede var avblåst, med nettopp Yardeni som kilde. Nå holder Yardeni døren på gløtt for at coronaviruset kan være nummer 66. Men han tror helst det går nokså greit, også denne gangen.

Den influensalignende sykdommen har angivelig en dødelighet på 2 prosent, der SARS lå på 4 prosent. Inntil det er klart hvordan man skal begrense spredningen, er det likevel opplagt at konsekvensene må være svært negative for global økonomi. «Dette er en deflatorisk og kontraktiv begivenhet», for å si det med Andreassen.

Dette kommer på et ugunstig tidspunkt. IMFs prognoser for global vekst er senket nok en gang, både for i år og for 2021. Det hjelper lite at IMF for et par uker siden trodde vi med dette var på bunnen av nedturen, hvis pandemien drar til for fullt.

Vi ser allerede tilnærmet full stans i turismen i deler av Asia (årets sommer-OL i Tokyo kan bli en spesiell opplevelse). Trolig vil øvrig reisevirksomhet følge etter. Også finansbransjen vil bli rammet på grunn av økte tap. En kuriositet: Sykdomsutbruddet har fått Norges Bank til å avlyse sin planlagte fagtur til Kina med bankenes sjeføkonomer.

Overskriftene var ganske like da SARS-viruset skremte fra 2002. Da alt var over, hadde 740 mennesker dødd, langt unna de dødstallene man fryktet da viruset ble kjent. For økonomien var utslagene større. Verdens investorer tapte 40 milliarder dollar, og BNP i Kina falt med 1 prosent.

Så langt er det meldt om over 2.700 smittede og minst 80 døde i Kina alene, og det er ingen tegn til at spredningen avtar. Til forskjell fra SARS, smitter corona i inntil to uker før smittebæreren selv merker noen symptomer. Det gir et helt annet potensial for spredning, og krever langt tøffere tiltak.

Kina har i praksis stengt ned hele Hubei-provinsen og har utvidet nyttårsfeiringen til 2. februar, for å redusere innenlandsk reising. Kina selv, og særlig Hubei-provinsen, vil få de mest omfattende økonomiske skadevirkningene. Det er opplagt at BNP-veksten i inneværende kvartal vil bli hardt rammet. Nesten like sikkert er at 2020-estimatene, som stort sett ligger rett oppunder 6 prosent, vil bli senket.

DNB Markets venter at kronen kortsiktig vil være preget av risikoaversjon og fallet i oljeprisen. Etter å ha ligget rundt 9,90 eller sterkere det meste av 2020, er kronen igjen svakere enn 10 mot euro, og DNB Markets tror kursen vil svekke seg videre til 10,20 det neste året.

corona-virus
pandemi
kina
bnp
ed yardeni
yardeni research
jan l. andreassen
eika gruppen
Nyheter
Markedskommentarer