Klar styrking på inflasjonen

Brått prishopp: Matvarer og annen import sendte norsk inflasjon i taket. Foto: NTB Scanpix

Coronaviruset viser fortsatt ingen tegn til å bremse. Mandag slo dette ut i dollarkursen, som svekket seg mot andre G10-valutaer. Nå er det spenning før Fed-sjef Jerome Powells redegjørelse for Kongressen tirsdag og onsdag denne uken, skriver Bloomberg.

I sin halvårlige rapport til Kongressen, skrev Fed fredag at effektene fra coronaviruset utgjør en ny fare for (den amerikanske) økonomien, ifølge Bloomberg. Spørsmålet er om Powell nå vil gjøre noe for å illustrere hvor stor fare dette utgjør.

Norske kroner stod mandag for et av de største kursutslagene. Konsumpristallene viste et voldsomt, og fullstendig uventet, hopp. Kjerneinflasjonen steg 1,1 prosentpoeng til 2,9 prosent, og dette er største utslag i en enkeltmåned noensinne. Resultatet var rundt 5 øre sterkere kurs mot både dollar og euro, før kronen begynte å svekke seg utpå ettermiddagen.

Selv om ingen analytiker tror dette er starten på en, varig høyere, inflasjonstrend, er sannsynligheten for et rentekutt kraftig redusert.

Også i Danmark er rentetroen på vei opp. Her er imidlertid årsaken at Danmarks Nationalbank ikke ser ut til å klare å intervenere nok til å holde kursen stabil mot euro. Det kan bety en heving fra dagens minus 0,75 prosent, skriver Bloomberg.