Viruset skaper volatilitet

Brent-prisen har den seneste uken svingt mellom 53,16 og 56,51 dollar fatet, som følge av usikkerhet rundt coronaepidemiens utvikling.

DRAMATISKE SVINGNINGER: Her en oljetrader i New York. Foto: NTB Scanpix

Verdien av Brent råolje lå tirsdag ettermiddag på 54,35 dollar fatet, 2 prosent over mandagens sluttnivå. Den seneste uken har oljeprisen først steget til en topp på 56,51 dollar fatet forrige torsdag, for deretter å stupe til 53,16 dollar fatet på mandag.

Også i aksjemarkedet har volatiliteten vært unormalt høy. Oslo Børs' energiindeks er ned med 4,5 prosent på en uke, men på det meste var fallet hele 7,2 prosent. Oljeserviceindeksen klarte seg noe bedre, med en ukentlig nedtur på 3,1 prosent. Forskjellen mellom periodens høy- og lavpunkt var imidlertid nesten ti prosent.

Markedet for naturgass er enda villere. Naturgassprisen var tirsdag ettermiddag bare 1,77 dollar pr. millioner britiske termalenheter (btu). Den er ned med 18 prosent bare siden nyttår og er lavere enn noen gang på nesten fire år.

Disse voldsomme svingningene reflekterer blant annet svært høy usikkerhet rundt coronavirusets videre utvikling. Dette er en virkelig «black swan», en fullstendig uforutsett hendelse som ingen hadde tatt høyde for og som i høy grad kan påvirke finans- og råvaremarkedene.

Da virusutbruddet først ble kjent, pekte enkelte på sars-virusets utvikling i 2002–2003. Da døde relativt få personer, rundt 800 i alt, og verdensøkonomien ble ikke rammet i nevneverdig grad. Denne gangen har den offisielle dødsstatistikken allerede oversteget 1.000 i løpet av under en måned, og det er få tegn på at epidemien er under kontroll. Tvert imot hører man om stadig flere smittede i stadig flere land. Noen hevder dessuten at de kinesiske myndighetene opererer med feilaktige tall, og at det faktiske antallet smittede og døde er langt høyere enn de vi leser om i avisene.

Tudor, Pickering, Holt & Co, en Houston-basert bank med fokus på energimarkedet, senket i forrige uke sitt estimat for naturgassprisen i 2020 med 19 cent, til 2,06 btu i snitt. Coronaviruset og en uvanlig varm vinter fikk skylden. Prognosen for Brent-prisen ble redusert til 57 dollar fatet i år. Også andre selskaper har jekket ned sine forventninger, men de fleste spår fortsatt en innhenting i oljeetterspørselen i andre halvår.

På den positive siden sank USAs oljeproduksjon med 100.000 fat i uken som ble avsluttet 31. januar, for første gang siden tidlig i desember. Volumet er fortsatt svært nært rekorden på 13 millioner fat pr. dag, og for hele januar var utvinningen høyere enn i noen tidligere måned. Antallet amerikanske oljeplattformer i drift økte med én, til 676, i uken som ble avsluttet 7. februar. Det er tilnærmet uendret siden utgangen av 2019, men ned med 178 på et år.

Forøvrig hadde mange ventet at OPEC+-landene raskt ville ta grep for å forhindre at oljeprisen skulle synke til godt under 60 dollar fatet. Dette har ennå ikke skjedd. Det var i en periode snakk om at organisasjonen ville avholde et krisemøte i denne måneden, for å diskutere mulige produksjonskutt, men noe slikt er nå lite sannsynlig, ifølge Aserbajdsjans energiminister. Kutt på 600.000 fat pr. dag i andre kvartal er imidlertid fortsatt en mulighet.