Problemer i kø for eurosonen

Travelt: Mens euroen svekker seg, pisker Christine Lagarde på for å få på plass et nytt inflasjonsmål før sommeren. Foto: NTB Scanpix

Onsdag gikk euroen på sin syvende dag på rad med kurssvekkelse, den lengste sammenhengende svekkelsen siden 2016. Kursen er 1,096 mot dollar, nær laveste nivåer siste tre år.

Etter rentemøtet i januar har markedet gradvis snudd fra å prise inn en mulig renteheving til å begynne å prise inn et mulig rentekutt i løpet av året.

Bloomberg-kommentator Vassilis Karamanis peker på en rekke faktorer som taler for en svakere euro og/eller økt tro på et kutt. Tysk politisk uro, Sinn Fein-fremgang i Irland, faren for bil-toll fra USA og forhandlingene om britenes nye handelsavtale er blant disse faktorene.

Dessuten: Dollaren var tidlig utpekt som en valuta som ville svekke seg i 2020. Nå gjør coronaviruset at dollaren tidvis styrkes på ønsket om en trygg havn.

Samtidig bekrefter anonyme ESB-kilder overfor Bloomberg at ESB-sjef Christine Lagarde prøver å piske på i prosessen med den strategiske revisjonen av ESBs mål og virkemiddelbruk. Flere av delutredningene skal være igangsatt allerede, før ESBs ledelse formelt har gitt klarsignal.

Ambisjonen skal være at ESB-ledelsen gjør ferdig diskusjonen i april, bestemmer om inflasjonsmålet skal endres i juni og i så fall bestemmer det nye målet i juli, hevder kildene.