Corona trakk ned alt

Fri igjen: Matt Raw, som hadde reist i Kina, kunne torsdag forlate karantenen i England. Foto: NTB Scanpix

Torsdag ble en av de mest coronapregede dagene i finansmarkedene siden utbruddet. Først kom nyheten om høyere dødstall, noe som i stor grad skyldes nye beregningsmetoder.

Så kom Citi Research med oppdaterte vekstprognoser, og måtte konstatere at tegnene til opptur før jul igjen var blitt til dårligere utsikter. Global vekst senkes med 0,2 prosentpoeng, før Citi enn så lenge tror på et forsiktig oppsving neste år med 0,1 prosentpoeng høyere vekst enn hittil anslått.

Viktigere var det internasjonale energibyrået IEAs nye oljeprognose. For første gang på et tiår ligger det i inneværende kvartal an til lavere etterspørsel etter olje. For 2020 samlet senker IEA veksten i oljekonsumet med 30 prosent til 825.000 fat daglig. Det er svakeste vekst siden 2011, ifølge Bloomberg.

EU-kommisjonen var neste ut, med en klar advarsel om at coronaviruset vil underminere de svake tegnene til industrivekst. Der lyder anslaget for BNP-veksten på 1,2 prosent, uendret fra i fjor, men med betydelig nedsiderisiko.

En mager trøst er at inflasjonsprognosen er hevet marginalt til 1,3 prosent i år og 1,4 prosent neste år.

At Boris Johnson sparket seks ministre og ble forlatt av sin egen finansminister, skyldes imidlertid ikke corona.