V for varsom

V for virus? Nei, V for troen på at nedturen raskt går over i ny opptur, ifølge ESBs sjeføkonom Philip Lane. Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

Bokstavleken er igjen i gang, og denne gangen er spørsmålet hvor langvarig nedturen forårsaket av coronaviruset blir.

Uenigheten, eller usikkerheten, går på om verden står foran en V, altså raskt ned og raskt opp, en U, hvor økonomien blir værende litt på bunnen før en ny opptur melder seg, eller i verste fall en L, hvor veksten faller og forblir lav.

Citibank tror at fysiske markeder vil følge en U, mens finansmarkedene må over flere ferister, altså flere påfølgende W-er.

ESBs sjeføkonom, Philip Lane, er mer optimistisk. I et intervju med Bloomberg medgir han at coronaviruset «er en hodepine», i hvert fall når ESB skal utarbeide prognoser. Det er heller ingen tvil om at usikkerheten er på nedsiden. 

Men fordi lønnsveksten er stigende og etterspørselen internt i eurosonen er på greie nivåer, tror han på relativt kortvarige problemer.

«Vårt base case er V-formet», sier Lane til Bloomberg, og mener at utslagene ikke vil være dramatiske.

Så langt har han fått rett. PMI-ene for både Tyskland og eurosonen samlet var uventet sterke, og løftet euroen 0,3 prosent mot dollar. Dermed fikk eurotyngde hedgefond en mulighet til å lempe likene ut av lasten, ifølge Bloomberg.

Nyheter
Markedskommentarer