Kina-estimatene faller videre

Sprer seg: Stadig nye corona-tilfeller utenfor Kina tynger markedene videre. Foto: NTB Scanpix

Analytikernes estimater for kinesisk BNP-vekst i første kvartal synker videre. I 2019 endte veksten høyt på 5-tallet. Sent i januar lå mediananslaget for første kvartal på 4,5 prosent, ifølge Bloomberg. Da hadde Kina ennå ikke innført hele pakken av tiltak for å hindre spredning, først og fremst reiserestriksjoner og kraftig forlenget nyttårsfeiring.

Nå ligger estimatene på eller under 3 prosent, skriver Bloomberg. Bloombergs egne analytikere anslår at mye av Kina har gått for omtrent halv fart. Om dette er symptomatisk, vil veksten havne klart under 3 prosent.

DNB Markets viser i sin morgenrapport til det daglige kullforbruket. Dette ligger nå på to tredjedeler av normalen for årstiden.

Første troverdige indikasjon kommer trolig lørdag, med kinesisk PMI. Bloomberg-analytikerne tror at både tjeneste- og industridelen av PMI vil falle klart under 50.

Den klare oppbremsingen i kinesisk produksjon merkes allerede i nabolandene, som ikke får sine komponenter og underleveranser.

Samtidig stiger frykten for de medisinske virkningene av viruset. Verdensbanken solgte i 2017 egne obligasjoner for å finansiere helsetiltak i fattige land ved en pandemi. Nå prises disse rundt 40 prosent under pålydende. Dette er fortsatt bedre enn under ebola-utbruddet i Congo i 2019, da de lå 60 prosent under pålydende.