Blodbadet fortsetter

Brentprisen har falt til under 30 dollar fatet, for første gang siden januar 2016, og nedturen er neppe over.

VIL REDDE SKIFERPRODUSENTENE: President Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

Verdien av Brent råolje var tirsdag ettermiddag bare 29,69 dollar fatet. Nivået er nær halvert på en måned og lavere enn noen gang siden januar 2016. Mange av de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs har fått enda mer juling. Energi- og oljeserviceindeksene er ned med henholdsvis 43 og 51 prosent, mens enkeltaksjer som BW Offshore og Magseis Fairfield har tapt over 60 prosent av sin markedsverdi.

At aksjene faller så mye tyder på at markedet så absolutt ikke regner med noen snarlig innhenting i oljemarkedet. Folk snakker om to «svarte svaner» – coronavirusets utbrudd, som rammer etterspørselen, og Saudi-Arabias oljepriskrig, som øker tilbudet av olje. Det lumske viruset sprer seg hurtig, og tirsdag ettermiddag var det meldt om i alt 190.000 tilfeller. Store deler av transporten – enten den er via fly, bil, buss eller ferge – er stanset, og dette medfører i sin tur at forbruket av olje stuper. Flere økonomer regner med at verdensøkonomien vil krympe i alle fall i første og andre kvartal.

Det blir neppe noen kraftig «ketchup-effekt», så snart en effektiv vaksine utvikles og brukes eller viruset dør ut av seg selv. At folk plutselig skal begynne å fly, kjøre og ta cruiseskip som aldri før er nærmest utenkelig, gitt at første prioritet vil være å komme seg tilbake på jobb og gjenoppbygge sparepengene man har tapt eller brukt.

I tillegg har Saudi-Arabia og Russland ennå ikke begynt å øke sin produksjon, slik de har lovt. Dagens OPEC Pluss-avtale utløper ikke før 31. mars, og deretter kan de to oljelandene trappe opp utvinningen. Saudi-Arabia ønsker å pumpe opp hele 12,3 millioner fat per dag (fpd), mot et snitt på 9,9 millioner fpd i fjor, og også russerne vil tråkke hardt på gasspedalen. Resultatet, ifølge IHS Markit, blir et oljeoverskudd på 800-1300 millioner fat i en seksmånedersperiode – to eller tre ganger så mye som det vi hadde rundt årsskiftet 2015/2016. Av samme grunn tror mange at oljeprisen denne gangen skal enda lavere enn bunnen fra januar 2016. Det snakkes om tall godt under 20 dollar fatet.

Hittil har Russland, som vanlig, fått skylden for elendigheten. I praksis fortsetter problemet imidlertid å være USA, som pumper opp stadig mer, til tross for lav lønnsomhet. Utrolig nok lå landets produksjon på 13 millioner fpd i uken som ble avsluttet 6. mars. Nivået var uendret fra samme uke i februar og opp med 100.000 fra begynnelsen av januar.

Det hjelper ikke at president Donald Trump har bedt sitt energidepartement om å storkjøpe olje for USAs strategiske oljereserver. Det hvite hus ivrer dessuten etter å lansere en krisepakke for olje- og gassbransjen. Uten at disse høykostprodusentene skvises ut, kommer overtilbudet av olje imidlertid til å vare i overskuelig fremtid.