Enda svakere

Nytt angrep: Saudi-Arabias varsel om ytterligere økt produksjon sendte oljeprisen ned tirsdag. Foto: NTB Scanpix

Tirsdag var en relativt udramatisk dag i markedene, etter det massive fallet på Wall Street mandag kveld. Det hjalp lite for kronekursen. Tirsdag ettermiddag var kursen nær 10,50 mot dollar og 11,50 mot euro.

I tillegg til nervøse markeder, fikk kronen drahjelp ned av oljeprisen, som stort sett lå under 30 dollar fatet. Tirsdag ettermiddag tilspisset priskrigen seg ytterligere, da Saudi-Arabia varslet en produksjon på 12,3 millioner fat daglig i april og 10 millioner fat daglig i mai. Dermed suste oljeprisen mot 29 dollar fatet på kort tid.

Dette vil åpenbart fortsette å tynge kronekursen. Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror ikke at Norges Bank vil la en enda svakere krone hindre forventede rentekutt på minst 50, kanskje 75, nye basispunkter.

Så, når oljeprisen ikke lenger fortsetter å falle, kan den norske stats sterke stilling, med et stort potensial for motkonjunktur- og krisetiltak, begynne å slå ut positivt for kronen, tror Østnor. I tillegg gjør økte utgifter og reduserte oljeinntekter at Norges Bank må kjøpe mer kroner for Oljefondet. Det kan fort bli snakk om en fordobling fra dagens nivå på 500 millioner kroner daglig.

Men før dette hjelper, må oljeprisen falt ferdig.