Kortvarig glede i markedene

De egentlige sentralbanksjefene? Hva Norges Bank eller regjeringen gjør spiller for tiden liten rolle for kronekursen. Foto: Amr Nabil

Etter den forferdelige runden i de fleste markeder torsdag, startet fredag så bra. Ikke bare kom Norges Bank med et stort rentekutt og regjeringen med sin lånegarantiordning for små og mellomstore bedrifter. Også i markedene var det tilløp til smil.

Den massive garantipakken for luftfarten sendte Norwegian-aksjen rett opp, oljeprisen passerte 30 dollar og kronen styrket seg markant etter sjokktallene torsdag formiddag.

Men det varte ikke. Oljeprisen sank under 28 dollar igjen, Wall Street snudde i rødt etter en forsiktig oppgang, dro med seg Oslo Børs, og noe av kronestyrkingen tørket raskt opp.

Om ikke annet, fikk man dokumentert hvor mye oljeprisen betyr for kronekursen.

Det kommer sikkert nye utspill og kanskje noen nye tiltak internasjonalt gjennom helgen. Slik det ser ut nå, skal det litt til for å fjerne tungsinnet. Internasjonalt er smittetallene virkelig i ferd med å skyte fart. Nå er to tredjedeler av de smittede utenfor Kina.

For alle med spesielle interesser, kan det nevnes at det også er noen normalt viktige makrobegivenheter kommende uke. Dette er imidlertid bare tilbakeskuende tall, som neppe betyr noe som helst, annet enn eventuelt å bekrefte at ting var svake selv før coronakrisen slo ut.