Fortsatt høye markedsrenter kan avgjøre

Markedsrentene avgjør: Oddmund Berg, DNB Markets, tror fortsatt høye risikopremier i pengemarkedsrentene kan presse Norges Bank til å kutte under 0 prosent. Foto: Iván Kverme

Hvis markedsrenten i Norge forbli høy, er negative styringsrenter i Norge et sannsynlig resultat, mener DNB Markets.

Makroøkonom Oddmund Berg viser i et notat til hvor tydelig Norges Bank har signalisert motvilje mot å kutte seg under null prosent, ikke minst ved talen for CME på BI i 2019. Der pekte sentralbanksjef Øystein Olsen på den store utbredelsen av flytende renter blant låntakerne. Dette gjør at kutt i styringsrenten har god effekt i Norge, men et kutt til negativ rente vil uansett neppe ha særlig gjennomslag til lånekundene.

Norges Bank har også eksplisitt sagt at negative renter over litt tid er direkte uønsket. Andre land har opplevd hvor vanskelig det er å begynne å heve renten igjen, så heller ikke en antatt kortere periode med negative renter er noe Norges Bank ser lett på.

«Vi tror heller ikke at Norges Bank tror at det gir en betydelig kortere nedtur om renten ble kuttet nye 50 basispunkter», skriver Berg.

Da gjenstår bare den mulige situasjonen hvor risikopremiene i penge- og kredittmarkedet forblir høye. I en slik situasjon kan Norges Bank se seg nødt til å komme under null for å motvirke høye risikopremier i en periode.