Normaliserte, men tørste, markeder

Leder an: Fed er til nå kanskje den mest aktive, men alle sentralbankene må fortsatt ha fokus på likviditeten. Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

Markedsforholdene er i ferd med å normaliseres, men likviditet er fortsatt et problem i de fleste valutaer, og forventet volatilitet forblir høyere enn før pandemien. Det er valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets’ oppsummering av stillingen i valutamarkedene nå.

Markedet fokuserer på varigheten av nedstengningen og andre bremsetiltak, og Østnor tror frykten for en bølge nummer to av virustilfeller vil gjøre at investorer forblir defensive.

Tiden for de helt store kroneutslagene ser ut til å være over. I forrige uke underpresterte norske kroner målt mot de sterkeste G10-valutaene med en svekkelse på 0,8 prosent.

Mandag sank oljeprisen videre, og Brent Blend ble notert på 26-tallet, men prisfallet slo hardere ut i aksjemarkedene enn i kronekursen.

Likviditet vil forbli en faktor for kroneinteressen, skriver Østnor i en ukeoppsummering.

Med daglige kronekjøp for 2 milliarder kroner er Norges Bank en betydelig aktør i kronemarkedet, men Østnor tror betydningen er større for sentimentet enn de konkrete volumene tilsier.

Riksbank-sjef Stefan Ingves går i et intervju med Dagens Nyheter hardt ut mot et forslag om å endre rammeverket rundt sentralbanken. Ifølge Ingves minner forsøket mest på en politisk plan om å innskrenke Riksbankens makt og myndighet.