Et marked å selge kroner i

MER AV DET: Oljefat på lager i Sør-Afrika. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

For én måned siden kostet én euro over 13 kroner på det meste. Da må det være lov å si at 11,60 kroner for én euro, slik kursen var onsdag ettermiddag, ikke føles like ekstremt, gitt at amerikansk oljepris denne uken har vært kraftig negativ og nordsjøolje har falt til under 20 dollar fatet.

Det styrker caset for at tekniske forhold bidro til det voldsomme kursraset før påske. Men at Norges Bank er villig til å støttekjøpe kroner bidro til å stabilisere kursen. F-lån i kroner og dollar bidro til å bedre måten pengemarkedet fungerer på.

Selv i sine mest fundamentale øyeblikk drives kronen av mer enn oljeprisen. Fallet i oljeprisen denne uken er likevel viktig for å forklare at euroen har steget med 50 øre over noen få dager. 

«De nylige forstyrrelsene i oljemarkedet er sannsynligvis ikke årsaken men snarere triggeren for at markedet avdekker sin største frykt for i hvilken grad økonomien rammes av coronakrisen, » skriver senior valutaanalytiker Thu Lan Nguyen i Commerzbank i et kundebrev, ifølge Reuters. 

Det er også en kilde til kronesvekkelse, foruten den direkte effekten av lavere oljepris: Risk off og mangel på vekst rammer kronen. Og lavere oljepris bidrar ikke så mye til høyere vekst så lenge det er nettopp stup i etterspørselen som senker prisen.

norges bank
commerzbank
coronavirus
oljepris
thu lan nguyen