Svindal-rakett stjal showet på mørkerød børs

Rederi, TGS og fiskeduo gikk på stjernesmell, mens XXL gikk motstrøms på anbefaling fra Preben Rasch-Olsen.

RAKETTVEKST: Aksel Lund Svindal kunne se sine Pexip-aksjer stige kraftig i verdi på Oslo Børs torsdag. Foto: Iván Kverme
Markedskommentarer

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 737,25 torsdag, etter en nedgang på 2,76 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 5.273 millioner kroner.

En allerede sur stemning på børsene verden over etter gårsdagens pessimistiske toner fra sentralbanksjef Jerome Powell, ble enda surere etter at enda flere amerikanere enn fryktet søkte om ledighetstrygd i forrige uke.

Wall Street reagerte rett ned fra start, og blant de toneangivende Europa-børsene trekker DAX ned 3,3 prosent.

Oljeprisene opp igjen

Oljeprisene trekker oppover torsdag, men det skjer altså etter at Powell snakket dem ned i går.

Brent-oljen stiger 3,1 prosent til 30,07 dollar fatet, og er dermed omtrent på nivåene ved stengetid i Oslo i går. WTI-oljen er opp 3,2 prosent til 26,11 dollar fatet.

Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, mener det er fornuftig å forvente at verdens oljeetterspørsel raskt henter seg inn til 90 prosent av normalen (rundt 100 millioner fat per dag, red. anm) – det vil si i løpet av mai/juni.

«Deretter vil vi gradvis komme opp på 95 prosent i løpet av andre halvår 2020, mens de siste fem prosentene vil avhenge av når vi hopper på flyene som vanlig», skriver han.

På Oslo Børs falt Equinor 2,5 prosent til 135,50 kroner, mens Aker BP endte ned 5,3 prosent til 154,85 kroner.

Svindal-favoritt rett opp

Blant dagens 30 mest omsatte er det bare rødt å se, med unntak av videokonferanseselskapet Pexip, som debuterte på børsen med et smell.

Selskapet hentet inn litt over én milliard kroner på kurs 63 kroner før børsintroduksjonen, og spratt opp i hele 97 kroner på det høyeste i hektisk morgenhandel.

Siden roet det seg noe ned, men med sluttkurs 87,50 kroner snakker vi stadig om en oppgang på 39 prosent. Dette priser selskapet til 8,6 milliarder kroner, og markedsverdien steg altså 2,4 milliarder kroner bare i dag. 

Og med på denne ferden er Aksel Lund Svindal og faren Bjørn Olaf Svindal. Før dagens handel hadde de to Pexip-aksjer for rundt 40 millioner kroner hver, og begge kan altså glede seg over en verdistigning på 15 millioner kroner i løpet av torsdagen. 

De to sitter nå dermed på Pexip-aksjer for 110 millioner kroner.

Stjernesmell i Hafnia

Ellers i shipping finner vi en av dagens store tapere. Produkttankrederiet Hafnia Tankers gikk tilbake 11,5 prosent til 18,10 kroner etter at en gruppe finansielle investorer har solgt seg ut på kurs 19 kroner.

Resultatsesongen ruller videre, og Lerøy Seafood ble straffet med et kursfall på 3,9 prosent til 54,36 kroner etter kvartalstall langt under forventningene.

Lerøys hovedeier Austevoll Seafood leverte også skuffende tall, og trakk ned med 6,2 prosent til 76,45 kroner. Ellers i sektoren falt Mowi 2,5 prosent til 178,90 kroner på dagens tredje høyeste volum.

Helomvending i TGS

Vi merker oss videre at TGS falt 7,4 prosent til 136,10 kroner etter at Arctic Securities ifølge TDN Direkt har nedgradert aksjen fra salg til kjøp.

Norwegian falt 9,6 prosent til 4,93 kroner etter at mer leasingtilknyttet gjeld er omgjort til egenkapital. Dette er fortsatt langt over tegningskursen på én krone i emisjonen.

Blant tungvekterne utmerket finansduoen DNB og Storebrand seg negativt, med fall på hhv. 3,9 prosent til 110,65 kroner og 4,2 prosent til 41,83 kroner.

Mohn-exit i Fjord1

I toppen av vinnerlisten finner vi Fjord1, som spratt opp 13,4 prosent til 46,50 kroner etter at Fredrik W. Mohn solgte alle sine drøyt 18,5 millioner aksjer til Sævik-familiens Havila til kurs 47,50 kroner.

Eneste aksje som steg mer var Atlantic Petroleum, etter 24,7 prosent oppgang til 8,28 kroner.

Vi merker oss ellers at Endúr steg 4,9 prosent til 86 øre etter å ha forlenget låneavtale, mens BRAbank løftet seg 6,0 prosent til 32 øre på Merkur Market i forkant av fredagens kvartalstall.

XXL steg 4,6 prosent til 10,10 kroner etter en varm anbefaling av Preben Rasch-Olsen, som nå er investeringsdirektør i Carl Erik Kreftings Carucel Holding/M25 Industrier.

oslo børs
oljeprisen
jobless claims
jerome powell
pexip
videokonferanse
aksel lund svindal
hafnia tankers
lerøy seafood
austevoll seafood
tgs
fjord1
frederik wilhelm mohn
havila
xxl
preben rasch-olsen
Nyheter
Markedskommentarer
Børs