Oslo Børs åpner rett ned

Nytt kinesisk lovforslag senker oljeprisen og tynger stemningen på Oslo Børs.

Oslo Børs, børsen, aksjer, kurs, aksje, aksjene, sommer, sol, 2009, mai Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Markedskommentarer

Oslo Børs faller i åpningen fredag.

Etter 30 minutters handel står hovedindeksen i 774,16, ned 1,94 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 944 millioner kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er fredag morgen ned 5,49 prosent til 34,08 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 6,69 prosent til 31,65 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 36,36 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

Spenningen mellom Kina og USA kan nå øke, etter at det i dag ble kjent at kinesiske myndigheter nå planlegger nasjonale sikkerhetslover for Hongkong. Det fører til bekymring om at Beijing vil få mer kontroll.

Loven skal angivelig blant annet forby løsrivelse, utenlandsk innblanding og terrorisme.

– Med Hong Kong Security Bill på dagsorden under Folkekongressen, fremkaller det uten tvil usikkerhet i markedene etter hvert som risikoen for en konflikt mellom USA og Kina, samt nye Hongkong-protester, vokser, skriver analytikere i Mizuho Bank i en rapport, ifølge CNBC.

Ifølge TDN Direkt er det også bekymring for at coronapandemien vil dempe Kinas drivstoffetterspørsel, etter at landet under den årlige Folkekongressen slo fast at de ikke vil sette mål om økonomisk vekst i 2020.

Markedsstrateg i AxiCorp, Stephen Innes, mener ifølge nyhetsbyrået at å droppe vekstmålet kan tolkes som at man vil fokusere mindre på infrastrukturinvesteringer og kan sees på som negativt for olje.

Equinor faller 3,93 prosent til 144,40 kroner, mens Aker BP er ned 3,84 prosent til 163,95 kroner.

Krakk

Kongsberg Automotive raser fredag morgen, og er nå ned 45,44 prosent til 0,79 kroner. Siden nyttår har aksjen falt 87,10 kroner.

Onsdag kveld meldte selskapet at de må nedskrive aksjekapitalen med 80 prosent, og dumper aksjekursen fra 1,50 til 10 øre for å få på plass én milliard kroner i ny kapital.

Kongsberg Automotive er helt avhengig av pengene for å stå imot inntektsbortfallet som følge av coronaviruset.

Rally

Tor Olav Trøim-dominerte Borr Drilling klatrer 39,17 prosent til 8,26 kroner. Aksjen er imidlertid hittil i år ned cirka 90 prosent på Oslo Børs.

Sent onsdag kveld meldte riggselskapet at det ønsket å hente 30 millioner dollar i en kriseemisjon. Torsdag ettermiddag ble det bekreftet at emisjonen er gjennomført.

Målet til Borr Drilling er å forbedre likviditeten med 315 millioner dollar til begynnelsen av 2022, og senke cash breakeven-raten til 20 dollar pr. dag til slutten av 2021. Dette tallet er basert på at bare 12 av 23 leverte rigger er i drift.

Også kriserammede Norwegian stiger markant fredag morgen, og er nå opp 11,31 prosent til 2,89 kroner.

Flyselskapet bekreftet onsdag morgen at restruktureringsplanen er fullført, men Norwegian-sjef Jacob Schram advarte samtidig mot tøffe tider videre.

oslo børs
børskommentar