<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian klamrer seg fast i coronarakett – skyter fart på børs

Både Norwegian og Biotec Pharmacon vendte nesen opp mandag.

    Publisert 25. mai 2020 kl. 16.29
    Oppdatert 25. mai 2020 klokken 16.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 402 ord
    GRØNT: Det endte i grønt på børsen mandag. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Oslo Børs startet uken i grønt.

    Da børsen stengte stod hovedindeksen i 793,12 poeng, opp 2,12 prosent, og det ble omsatt aksjer for 3,6 milliarder kroner.

    Oljeprisen

    Brent-oljen snudde i rødt utover dagen og stod da børsen stengte ned 0,23 prosent til 35,20 dollar fatet, mens WTI-oljen sank 0,57 prosent til 33,37 dollar fatet.

    Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 34,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    Det er spenningene mellom USA og Kina som er skyld i at økningen i oljeprisen avtar. Fredag ble det kjent at kinesiske myndigheter vil innføre nye sikkerhetslover i Hongkong, og Trump-administrasjonen har kommet med trusler om sanksjoner.

    Innbyggerne i Hong Kong er ikke glade for de nye sikkerhetslovene, og politiet i Hong Kong brukte tåregass og vannkanoner for å spre de flere tusen demonstrantene søndag.

    – De nye sikkerhetslovene fører med seg en høy risiko, sier Stephen Innes, sjefstrateg i AxiCorp til CNBC, og legger til at urolighetene kan få konsekvenser for oljeprisen.

    Equinor endte mandag opp 2,6 prosent til 149,80 kroner, mens Aker BP var opp 0,4 prosent til 168 kroner, til tross for synkende oljepriser.

    Seksdoblet siden nyttår

    Biotec Pharmacon leverte et bunnsolid første kvartal, doblet inntektene og økte mandag aksjeverdien med ytterligere 18,5 prosent til 33,90 kroner. Siden nyttår er aksjen opp over 610 prosent.

    «ArcticZymes vekst er sterkt drevet av salg i det teraputiske segmentet, og at det er oppsider knyttet til salg av enzymer til partnere som lanserer coronatester», skrev Biotec om sitt datterselskap i en børsmelding.

    Biotec melder også at datterselskapet har fått støtte på 1,65 millioner kroner fra Innovasjon Norge til et pågående prosjekt.

    Norwegian klatret hele 22 prosent til 3,60 kroner.

    Aksjen som steg mest mandag var Thin Film Electronics, med en oppgang på 23,1 prosent til 0,80 kroner.

    Selskapet la i forrige uke frem sine førstekvartalstall, hvor det ble meldt om et blodrødt 2019. Thin Film meldte også at de vurderer konkurs om de ikke får ytterligere investeringsforpliktelser innen juli 2020.

    Nedturen fortsetter

    Kongsberg Automotive raste fredag og endte med å halveres i verdi. Mandag fortsatte aksjen ned ytterligere 12,6 prosent til 0,63 kroner.

    Onsdag kveld meldte selskapet at de må nedskrive aksjekapitalen med 80 prosent, og dumper aksjekursen fra 1,50 til 10 øre for å få på plass én milliard kroner i ny kapital. Bildelsprodusenten er helt avhengig av pengene for å stå imot inntektsbortfallet som følge av coronaviruset.