<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kriseaksje steg 134 prosent på paddeflat børs

Flyaksjer fikk seg en på snuten, mens tankaksjer var i siget.

    Publisert 28. mai 2020 kl. 16.36
    Oppdatert 28. mai 2020 klokken 17.58
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 751 ord
    FLATT: Masse action, men hovedindeksen på Oslo Børs endret seg lite torsdag.  Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 806,19 torsdag, ett fattig hundredels poeng lavere enn gårsdagens slutt.

    Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 6.308 millioner kroner.

    Wall Street har åpnet nervøst etter at jobless claims steg omtrent som ventet, mens BNP falt overraskende mye.

    Toneangivende Europa-børser stiger markant, eksempelvis er tyske DAX opp 0,8 prosent.

    Oljeprisene under press

    Oljeprisene trekker nedover torsdag ettermiddag, men mindre enn tidligere i dag.

    Brent-oljen står i 34,40 dollar, som er ned fra 34,85 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går. WTI-handles for 32,51 dollar fatet.

    Det som legger press på oljeprisene er tallene fra American Petroleum Institute (API), som viste en overraskende høy lagerbygging i USA i forrige uke. I tillegg begynner markedet nå å tvile på Russlands etterlevelse av kuttavtalen.

    – Som vanlig i forkant av et OPEC-møte er fokuset rettet mot Russlands engasjement, sier en analytiker til Reuters.

    Lagertallene fra USAs energimyndigheter legges frem etter stengetid i Oslo i dag.

    På Oslo Børs falt Equinor 1,9 prosent til 147,90 kroner, Aker BP 3,9 prosent til 165,65 kroner og DNO 0,2 prosent til 5,19 kroner.

    Pareto utløste solnedgang

    Resultatsesongen går mot slutten, men fortsetter å prege bildet.

    Vi merker oss først og fremst Norwegian, som falt 5,1 prosent til 3,85 kroner etter å ha lagt frem sin kvartalsrapport. Ikke overraskende renner pengene ut av flyselskapet.

    Også SAS kunne i morges melde om milliardtap , og varsler nå om en kriseemisjon på flere milliarder kroner. Planen er å presentere en plan for markedet i juni. Aksjen endte ned 11,7 prosent til 9,98 kroner, og toppet dermed taperlisten.

    Blant dagens mest omsatte falt Scatec Solar 4,9 prosent til 161,50 kroner etter at Pareto har tatt opp dekning med en salgsanbefaling. Ellers i sektoren utmerket REC Silicon seg positivt, med en oppgang på nesten 14 prosent.

    BW Offshore fortsatte nedturen i kjølvannet av kvartalstallene tidligere denne uken, og falt nye 7,9 prosent til 33,80 kroner. Nordea Markets nedgraderte i går aksjen fra kjøp til hold.

    Videokonferanseselskapet Pexip, med blant andre Aksel Lund Svindal på eiersiden, fulgte opp gårsdagens skrell med å falle nye 1,8 prosent til 85,40 kroner.

    Kraftig comeback i tank

    På den positive siden var stortank i siget. Frontline steg 4,2 prosent til 89,95 kroner, mens Hunter Group la på seg 3,3 prosent til 3,72 kroner etter kvartalstall.

    Ifølge Arctic-analytiker Ole-Rikard Hammer har markedet snudd kraftig opp denne uken.

    – Global oljeetterspørsel er i rask bedring etter coronakollapsen i mars og april. Når oljeproduksjonen nå reduseres, spesielt fra Midtøsten, må Kina og andre importland i Asia se seg om etter andre leverandører. Det har satt press oppover på markedet i Atlanterhavet, som er en vesentlig lengre reise enn fra Midtøsten, sier han til TDN Direkt.

    Blant andre positive tungvektere finner vi Orkla på pluss 3,1 prosent til 85,66 kroner, mens DNB snudde minus til pluss 0,7 prosent til 133,40 kroner.

    Subsea 7 steg 6,7 prosent til 58,80 kroner etter å ha varslet kostnadskutt som blant annet omfatter reduksjon av arbeidsstyrken med 3.000 av dagens 12.000 ansatte.

    Opp og ned for Gjelsten

    På et hendelsesrikt døgn for Bjørn Rune Gjelsten finner vi Ultimovacs høyt på vinnerlisten etter emisjon og ikke minst meldingen om at biotek-selskapet har inngått et samarbeid med et big pharma-selskap og en europeisk studiegruppe for å evaluere deres universelle kreftvaksine.

    Aksjen steg torsdag 15,4 prosent til 44,90 kroner.

    Gjelsten Holding eier etter transaksjonen 19,3 prosent av aksjene i selskapet.

    Gjelsten har vært på farten også i Kid, der han har solgt over 12 prosent av aksjene med rabatt. Aksjen falt 9,0 prosent (6,60 kroner) til 66,40 kroner, men 1,20 kroner av dette skyldes at den gikk eksklusive utbytte.

    Vi må også ta med Tomra, som falt 4,9 prosent til 340 kroner etter at den største aksjonæren i selskapet har solgt seg ned.

    Vinneren mer enn doblet seg

    Vinnerlisten toppes av Storm Real Estate, som spratt opp 134 prosent til 3,98 kroner etter å ha meddelt markedet om en ny standstill-avtale etter stengetid i går.

    Nærmest fulgte Siem Offshore på pluss 57 prosent til 1,10 kroner etter enighet med europeiske og norske banker om en refinansiering. En endelig avklaring avhenger riktignok av at selskapet kommer i mål også med banker i Brasil og Canada.

    Hele ti aksjer steg tosifret (hvorav én altså tresifret) torsdag, deriblant AqualisBraemar som avanserte 15,3 prosent til 4,08 kroner etter kvartalstall.

    På taperlisten finner vi 5th Planet Games nærmest nevnte SAS, ned 11,2 prosent til 2,70 kroner. Axxis Geo Solutions og Merkur Market-noterte Lavo.tv falt også over ti prosent.