Norwegian-krakk på mørkerød børs – Nel-rekord og blytungt i olje

Ny coronabølge = risk off. Oslo Børs ble også truffet av et kraftig oljeprisfall.

KRAKK: Problemene er på ingen måte over for Norwegian og toppsjef Jacob Schram. Torsdag falt aksjen over 23 prosent. Foto: Iván Kverme
Markedskommentarer

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 813,72, etter en nedgang på 3,1 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 7.054 millioner kroner.

Toneangivende Europa-børser faller også tungt, og tyske DAX er eksempelvis ned 3,4 prosent.

Fargen er mørkerød også på Wall Street , etter at antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA (jobless claims) kom inn noe lavere enn fryktet i forrige uke. 

Ny coronabølge i USA

Det er først og fremst meldingene om en andre bølge av coronasmitte i USA – og ikke minst potensielle økonomiske effekter av dette – som får investorene til å skjelve.

Ifølge Bloomberg opplever Florida sitt høyeste antall nye smittede på en uke, mens antallet innleggelser i Texas aldri har steget mer enn nå. Samtidig advarer WHO mot at utviklingen i Latin-Amerika gir grunn til bekymring.

Federal Reserve indikerte i går at renten vil holdes på rekordlave nivåer gjennom 2022, og obligasjonskjøpene fortsetter med uforminsket styrke. Fed forventer nå at USAs økonomi vil falle med 6,5 prosent i 2020, før den stiger 5,0 prosent i 2021 og 3,5 prosent i 2022.

Svalestup for oljeprisen

I oljemarkedet går bekymringene på at det nye oppsvinget i coronasmitte vil legge en demper på oljeetterspørselen, og bekymringene blir ikke mindre av at amerikanske oljelagre stiger til rekordhøye nivåer.

Brent-oljen stuper torsdag ettermiddag 5,9 prosent til 39,30 dollar fatet, som er ned rundt én dollar fra stengetid i Oslo onsdag.

WTI-oljen faller 6,6 prosent til 37 dollar fatet.

Equinor og Aker BP kunne i morges melde at de har inngått en prinsippavtale for de kommersielle betingelsene om utviklingen av lisensene Krafla, Fulla og Nord for Alvheim (NOAKA). Planen er levere plan for utvikling og drift (PUD) i 2022.

Equinor falt 3,8 prosent til 143,50 kroner, Aker BP 4,0 prosent til 174,35 kroner.

Bredt fall, Norwegian-krakk

Dagens børsfall skjedde på bred basis, og blant de 45 mest omsatte var det bare én aksje som steg: Orkla endte opp 0,4 prosent på 84,88 kroner.

Nel falt bare marginalt på dagens høyeste volum i kjølvannet av gårsdagens kontrakt, og var oppe i 20,28 kroner på det høyeste i dag. Det er ny all-time high.

Merkur Market-noterte Kahoot! endte ned 6,8 prosent til 34,50 kroner på etter å ha hentet drøye 850 millioner kroner i en emisjon på kurs 35,50 kroner. Samtidig har storaksjonæren Creandum solgt seg ned.

Norwegian falt torsdag nye 23,4 prosent til 2,98 kroner, og endte øverst på taperlisten. Dermed er aksjen ned over 30 prosent på to dager.

Tirsdag varslet Norwegian i sin årsrapport at selskapet trenger flere milliarder kroner om ikke lenge, mens det onsdag ble utstedt nye aksjer i forbindelse med konvertering fra gjeld til aksjer.

Spetalens riggfavoritt i rødt

Det kraftige fallet i oljeprisen tynget naturligvis oljeservice. 

PGS utmerket seg ved å falle 12,9 prosent til 4,18 kroner, mens Aker Solutions endte ned 15,6 prosent til 8,20 kroner.

Nærmest nevnte Norwegian på taperlisten finner vi John Fredriksens riggselskap Northern Drilling, som gikk i minus 21,9 prosent på 7,40 kroner. Northern Ocean, der Fredriksen har plassert to av sine superrigger, falt 14,9 prosent til 6,71 kroner.

Vi tar også med Shelf Drilling, som falt 13,4 prosent til 3,50 kroner. Øystein Stray Spetalen har kjøpt seg opp i riggselskapet i det siste. 

17 aksjer falt mer enn ti prosent, og blant disse finner vi også Rieber Shipping, Höegh LNG, Questerre, EMGS, Axactor, Odfjell Drilling og Kongsberg Automotive.

Ukjent coronavinner i tet

Vinnerlisten toppes av Aqua Bio Technology, som klatret 23,4 prosent til 6,60 kroner.

Selskapet fikk i går markedstillatelse fra indiske myndigheter for salg av hudpleieserien Moana, og kunne i dag melde om et strategisk partnerskap med canadiske DCP Dermoscience.

Ytterligere tre aksjer steg tosifret. Det dreier seg om RomReal og Merkur Market-duoen Induct og Lifecare.

Sistnevnte steg 12,3 prosent til 4,38 kroner, og ble i et av våre børsintervjuer denne uken dratt frem av Nordea-forvalter Robert Lingaas som en ukjent coronavinner.

Petronor og Merkur Market-noterte Softox Solutions steg begge 7,7 prosent – til hhv. 99 øre og 83,50 kroner.