Sjømatsektoren tynger børsen – Norge i samtaler med Kina

Børsen merket et dramatisk fall mandag morgen, men har i 12-tiden hentet inn halvparten av tapet. Det er sjømat som er den store synderen.

RØDT: Oslo Børs er i rødt mandag, og det er sjømatsektoren som faller mest. Foto: Måsøval fiskeoppdrett
Markedskommentarer

Oslo Børs stiger utover dagen mandag og har hentet inn omlag halvparten av fallet fra morgenen.

Ved lunsjtider står hovedindeksen i 805,40, ned 1,80 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 2,7 milliarder kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er ved lunsjtider ned 1,8 prosent til 38,24 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 2,8 prosent til 35,54 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 38,78 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Det er økningen i coronatilfeller i USA og Kina som nå skaper frykt på børsene verden over. I Beijing har det blitt funnet flere virussmittede, mens det i helgen ble meldt om rekordmange virusrelaterte sykehusinnleggelser i de amerikanske delstatene Texas og North Carolina.

«Innhentingen i oljeetterspørselen er allerede ventet å være en langvarig prosess, og en ny bølge av smittetilfeller skaper bekymringer for at innhentingen kan ta enda lenger tid enn tidligere antatt», skriver CNBC og refererer til ING Economics.

Irak er et av landene som har hengt mest etter i å etterleve kuttavtalen, men ble enige om å kutte produksjonen i juni og juli, ifølge Reuters søndag. Oljeministeren i Irak sier landet vil eksportere omlag 2,8 millioner fat per dag i juni.

Til sammenligning eksporterte Norge i 2019 rundt 1,1 millioner fat per dag direkte til andre land i Europa, ifølge Norsk Petroleum.

Equinor svekkes 4,20 prosent til 138,00 kroner, mens Aker BP er ned 3,82 prosent til 170,10 kroner.

Sjømat tynger

Flere supermarkeder i Kina har nå fjernet laks fra butikkhyllene etter coronafunn.

Bakkafrost faller 3,1 prosent til 595 kroner. Selskapet melder mandag at det «vil vente med å sende laks til Beijing før det er klarhet omkring situasjonen på kjøttmarkedet i byen, hvor flere testet positivt for covid-19 på fredag», ifølge konsernsjef Regin Jacobsen.

Mowi er dagens foreløpig nest mest omsatte aksje, og faller 5,1 prosent til 178 kroner.

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har blitt kontaktet av kinesiske myndigheter i forbindelse med de nye tilfellene i Beijing.

– De kinesiske myndighetene etterspør informasjon om smitterisiko i norsk oppdrettsnæring, som vi vil svare grundig på, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Kongsberg Automotive faller 5,5 prosent til 0,62 kroner i dag. Selskapet meldte i dag at det utsteder 3 millioner nye aksjer til kurs 0,10 kroner. I tillegg har selskapet reforhandlet vilkår i en 70 millioner euro stor kredittfasilitet som gjør det enklere å gjøre bruk av verdiene. 

Aqua Bio Technology faller også betydelig. Aksjen er ned 11,1 prosent til 5,60 kroner. I forrige uke meldte selskapet at det har fått kontrakter i Canada og India.

Norwegian stuper mandag morgen 17,72 prosent til 2,60 kroner. Konkurrenten SAS melder i dag at den svenske regjeringen nå rykker ut med milliardstøtte til flyselskapet. Den norske aksjen er opp 6,34 prosent til 31,48 kroner.

Opptur

Vinnerlisten toppes av Merkur Market-noterte Lifecare melder at deres partner Digital Diagnostics AG søker om en ytterligere godkjennelse i Tyskland for sin corona-hurtigtest. Lifecare-aksjen er opp 26,8 prosent til 5,40 kroner.

Thin Film Electronics  stiger 10,7 prosent til 0,83 kroner. Selskapet meldte i morges at de nå har nådd en viktig milepæl.

Siem Offshore er også markant opp i dag, 14,4 prosent til 1,03 kroner.

breaking
oslo børs
kongsberg automotive
lifecare
Nyheter
Markedskommentarer
Børs