Emisjon og bjellesauer sørget for dramatisk snuoperasjon i en av dagens vinneraksjer

Emisjon og bjellesauer sørger for dramatisk snuoperasjon i en av dagens vinneraksjer.

VINNER: Kongsberg Automotive endte som en av dagens desidert største vinnere etter snuoperasjon. Foto: Kongsberg Automotive
Markedskommentarer

Oslo Børs falt drastisk i åpningen mandag, men hentet inn omlag halvparten av fallet i løpet av dagen.

Da børsen stengte stod hovedindeksen i 802,90 poeng, ned 2,12 prosent, og det ble omsatt aksjer for 5,8 milliarder kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen var da børsen stengte ned 2,2 prosent til 38,08 dollar fatet, mens WTI-oljen var ned 3,8 prosent til 35,10 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 38,78 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Det var økningen i coronatilfeller i USA og Kina som skapte frykt på børsen mandag. I Beijing har det blitt funnet flere virussmittede, mens det i helgen ble meldt om rekordmange virusrelaterte sykehusinnleggelser i Texas og North Carolina.

«Innhentingen i oljeetterspørselen er allerede ventet å være en langvarig prosess, og en ny bølge av smittetilfeller skaper bekymringer for at innhentingen kan ta enda lenger tid enn tidligere antatt», skriver CNBC og refererer til ING Economics.

Equinor falt 1,7 prosent til 141,65 kroner, mens Aker BP var ned 2,5 prosent til 172,35 kroner.

Opptur

Kongsberg Automotive var ved lunsjtider ned 5,5 prosent, men snudde til slutt opp 6,4 prosent. Aksjekursen endte på 0,70 kroner. Selskapet meldte mandag at det utstedte 3 millioner nye aksjer til kurs 0,10 kroner. 

Kjendisinvestorene Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly slo til på muligheten og hentet 740 millioner aksjer hver, tilsvarende omlag 20 prosent av aksjene i selskapet fordelt likt seg mellom. 

Emisjonen og det faktum at bjellesauene Spetalen og Fredly lastet opp, dro med seg flere investorer og aksjen gjorde en dramatisk snuoperasjon de siste timene i børshandelen mandag.

Vinnerlisten toppes imidlertid av Merkur Market-noterte Lifecare som meldte at deres partner Digital Diagnostics AG søker om en ytterligere godkjennelse i Tyskland for sin corona-hurtigtest. Lifecare-aksjen endte opp 27,9 prosent til 5,45 kroner.

Sjømat tynger

Flere supermarkeder i Kina har fjernet laks fra butikkhyllene etter coronafunn. Sjømatindeksen på Oslo Børs falt 4,17 prosent mandag.

Sjømatanalytiker Lars Konrad Johnsen i Carnegie mener lakseprisen utvilsomt vil komme under press da volumene må omdirigeres fra Kina i løpet av den kommende uken, hvor etterspørselen fra andre land er høyst usikkert. Blir det bekreftet at covid-19 kom fra importert laks, vil det sannsynligvis ta flere år å gjenvinne forbrukernes oppfatning av laks, melder TDN Direkt.

– Man kan forvente en negativ nyhetsstrøm med kanselleringer av volum og press på laksepriser på kort sikt. På lenger sikt vil posisjoneringen av laks i Kina og resten av verden avhenge av virusutbruddet og verifiseringen av overføringskilden. Fra tidligere negative omdømmehendelser som dokumentaren i Frankrike på slutten av 2013, vet vi imidlertid at det tar år å gjenreise omdømmet etter en hendelse som resulterer i en negativ forbrukeroppfatning, sier Johnsen.

Bakkafrost falt som følge av sjømatnyhetene 3,8 prosent til 591 kroner. Selskapet meldte mandag at det «vil vente med å sende laks til Beijing før det er klarhet omkring situasjonen på kjøttmarkedet i byen, hvor flere testet positivt for covid-19 på fredag», ifølge konsernsjef Regin Jacobsen.

Mowi endte ned 5,8 prosent til 176,65 kroner, Grieg Seafood endte ned 5,1 prosent til 95,50 kroner og Lerøy Seafood ble svekket 2,4 prosent til 56,86 kroner.

oslo børs
breaking
Nyheter
Markedskommentarer
Børs