Mørk dag på Oslo Børs

De fem mest omsatte falt på ukens første børsdag. Mowi mest omsatt etter innsidehandel.

MØRK DAG: Det endte i rødt på børsen mandag. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Markedskommentarer

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandag ned 1,12 prosent til 805,97 poeng. Det ble omsatt aksjer for 3,7 milliarder kroner.

Oljeprisen

Oljeprisen steg mandag og da børsen stengte stod brentoljen opp 1,1 prosent til 42,36 dollar fatet, mens WTI-oljen klatret 1,5 prosent til 40 dollar fatet.

Oppgangen skyldtes i stor grad OPECs produksjonskutt.

Irak og Kazakhstan, som tidligere ikke har fulgt OPEC-kuttene, har i det siste lovet å bli med på produksjonskuttene, og aktive oljerigger i USA og Canada har falt til rekordlave nivåer.

Bjørnar Tonhaugen, sjef for globale oljemarkeder i Rystad Energy, mener Irak må presentere en plan for å redusere produksjonen i dag.

– Hvis OPEC+ ser at den ikke kan stole på alliansens medlemmer, er det ikke selvsagt at avtalen blir opprettholdt, sier Tonhaugen.

Skulle det skje, utelukker ikke oljeanalytikeren at markedet nok en gang vil kunne oversvømmes av olje, som igjen vil sende prisene ned.

– De potensielle økonomiske skadene som kommer med en ny runde med restriksjoner kommer til å undertrykke optimistene blant investorene, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets til CNBC.

«Det virker usannsynlig at vi skal tilbake til de laveste nivåene fra coronakrisen, men samtidig virker oppsiden noe begrenset fremover», skriver Nordea i sin morgenrapport i dag.

Equinor falt 0,5 prosent til 140,90 kroner pr. aksje. Aker BP endte ned 0,1 prosent til 184,50 kroner.

Vinnere

Dagens vinner ble SoftOx Solutions med en oppgang på 14,1 prosent til 93 kroner pr. aksje. Selskapet har i vår jobbet med et hånddesinfeksjonsmiddel som fungerer mot coronaviruset, og har nytt en markant økning på børs. Siden nyttår er aksjen opp 186 prosent.

PCI Biotech hadde også en sterk børsdag og endte opp 12,6 prosent til 80,20 kroner. Det er ingen spesielle nyheter som sørger for oppgangen.

Selskapet leverte et positivt regnskap for første kvartal etter at en valutahedge på 360 millioner kroner i euro ga avkastning på 27,4 millioner kroner. Selskapet er likevel usikre på fremtiden som følge av coronakrisen.

Kongsberg Automotive har falt markant ned 56 prosent den siste uken, men snudde helt mot slutten av børsdagen i pluss. Aksjen var på det verste ned 14,9 prosent intradag, men endte dagen opp 0,9 prosent til 0,28 kroner.

Tapere

Mowi endte ned 2,4 prosent til 176,95 kroner og ble dagens mest omsatte med 564 millioner kroner. Grunnen til den enorme omsetningen er at selskapet utøvde opsjoner til sine ansatte

Seadrill stupte 25 prosent til 4,26 kroner og aksjen er ned 80 prosent i år. Norwegian var ned 2,6 prosent til 2,86 kroner pr. aksje, og SATS ned 4,8 prosent til 18 kroner. I forrige uke meldte selskapet at de selger 25 prosent av treningssentrene sine i Danmark.

pci biotech
softox solutions
seadrill
sats
kongsberg automotive
breaking
Nyheter
Markedskommentarer
Børs