Oslo Børs i rødt – oljeprisen faller etter ny aktør melder seg på

Endúr stuper etter emisjon, mens Scana stiger markant etter aksjespleis. Oljeprisen stuper idet Libya starter opp eksporten igjen.

LIBYA: Etter måneder med borgerkrig melder Libya seg på oljeeksportlisten. Foto: Dreamstime
Markedskommentarer

Oslo Børs steg i åpningen tirsdag, men har utover dagen snudd i rødt.

Ved lunsjtider står hovedindeksen i 799,38 poeng, ned 0,08 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 1,5 milliarder kroner.

Oljeprisen faller

Brent-oljen er tirsdag morgen ned 0,8 prosent til 41,36 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,3 prosent til 39,12 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 41,32 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.

Mandag steg oljeprisen markant, men i dag peker pilene ned etter at Libya igjen melder seg på eksportlisten.

Libya har siden januar vært i borgerkrig og blitt utsatt for en blokade av østlige styrker. Blokaden har stanset Libyas eksport i hele seks måneder. Landets uttalelse om at de nå vil bidra til økt oljetilbud sender prisene ned. 

Samtidig øker nå antallet coronasmittede i flere amerikanske stater.

– Det er meget vanskelig å si at etterspørselen er enveiskjørt. Det er fortsatt mye risiko som går begge veier, sier Vivek Dhar i Commonwealth Bank of Australia, ifølge nyhetsbyrået.

Equinor faller 1,2 prosent til 138,25 kroner, mens Aker BP svekkes 1,2 prosent til 178,25 kroner.

Opptur

Dagens hittil desiderte vinner er Scana. Aksjen er opp 52,1 prosent til 1,27 kroner. Selskapet skriver i en børsmelding at det planlegger å spleise aksjen – 10 til 1. Selskapet har også kjøpt 6.000 egne aksjer. 

MPC Container Ships stiger også markant i dag – opp 24,5 prosent til 6,80 kroner. Selskapet risikerer konkurs uten rask tilførsel av penger. Uten en restrukturering kan containerrederiet bli nødt å selge skip på brannsalg eller i verste fall gå konkurs.

I går meldte Zwipe at det forlenger sitt eksklusive partnerskap i Latin-Amerika. Nyheten sender aksjen opp 7,1 prosent til 10 kroner.

Sent mandag kveld meldte Norwegian at de nå kansellerer avtaler med Boeing for 97 nye fly.

I tillegg har flyselskapet fremmet krav om tilbakebetaling av alle forhåndsbetalinger knyttet til flyene, samt om kompensasjon for tapene selskapet har hatt knyttet til problemene med 737 MAX og motorproblemene med 787.

Norwegian-aksjen styrkes 2 prosent til 2,70 kroner.

Coronaaksje og børsrakett ned

SoftOx har tirsdag morgen lagt frem sine førstekvartalstall, og melder samtidig at de har mottatt en millionbevilgning fra amerikanske myndigheter.

Aksjen faller 10,53 prosent til 85,00 kroner.

Endúr stuper 30 prosent til 1,61 kroner, etter at selskapet mandag kveld hentet 100 millioner i en vesentlig overtegnet emisjon.

Det ble utstedt 66.666.667 nye aksjer, med tegningskurs på 1,50 kroner. Midlene fra emisjonen vil ifølge Endúr benyttes som kapitalbase for det nye selskapet som etableres med fusjonen med Oceano.

Thin Film Electronics steg markant i åpningstimene på børsen tirsdag, men har nå snudd i rødt. Aksjen er ned 5,9 prosent til 0,40 kroner. Selskapet meldte i morges at deres reparasjonsemisjon ble seks ganger overtegnet.

Telenor har blitt ilagt en bot på cirka 1,2 milliarder kroner av EFTAs overvåkningsorgan, ESA. Telegiganten faller 0,63 prosent til 140,90 kroner.

SAS-aksjen faller 1,36 prosent til 9,05 kroner etter at flyselskapet i dag lanserte en enda større rekapitaliseringseringsplan. Den inkluderer blant annet 4 milliarder svenske kroner i kostnadsbesparende tiltak frem til 2022.

breaking
oslo børs
endur
mpc container ships
sas
zwipe
Nyheter
Markedskommentarer
Børs