Til forsvar av Bundesbanks obligasjonskjøp

KJÆRE DOMSTOL: Finansminister Olaf Scholz skriver brev til den tyske forfatningsdomstolen og tror at Bundesbank kan være med på ESBs obligasjonskjøp. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Kan Bundesbank fortsatt bli med på ESBs aktivakjøp? Tysklands finansminister Olaf Scholz vil sende brev til den tyske forfatningsdomstolen med dokumentasjon på at Den europeiske sentralbanken (ESB) ikke har vurdert konsekvensene av aktivakjøp på andre politikkområder. Det skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung denne uken.

Etter Scholz' vurdering kan Bundesbank fortsette å delta i ESBs aktivakjøp. Dommer Peter Huber sier til FAZ at det er opp til Bundesbank å vurdere om den fortsatt kan kjøpe obligasjoner, men gjentok kritikken av PSPP-programmets fordelingseffekter.

«ESBs og Bundesbanks steg for å holde Bundestag informert, så vel som personellendringer ved forfatningsdomstolen selv, er årsaker til å vente at retten ikke vil stanse Bundesbank,» skriver Citi, men Hubers kritikk gjør at banken ikke er helt sikker. 

Dessuten inviterte retten i mai til ytterligere rettssaker, siden det nye programmet PEPP ble vurdert som mer ulovlig enn PSPP, påpeker Citi.

Norges Bank øker kronekjøpene ytterligere. I juli skal banken selge valuta for 2.500 millioner kroner dagen, opp fra 2.300 millioner kroner dagen i juni og 500 millioner dagen så sent som i mars. Euroen lå også tirsdag ettermiddag rundt 10,90 kroner.

esb
bundesbank
citi
Nyheter
Markedskommentarer