Bred oppgang på børsen – opptur for Kværner, halvering i Kongsberg

Børsen startet uken med bred oppgang. 

KAN SMILE: Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner, merket markant økning på børs mandag. Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

Oslo Børs holdt seg i grønt territorium hele mandagen.

Da børsen stengte stod hovedindeksen på Oslo Børs i 810 poeng, opp 1,04 prosent. Det ble omsatt aksjer for 3,7 milliarder kroner.

Vinnere

Seks selskaper endte i all time high mandag. Carasent, Contextvision, Hexagon Composites, Nel, Nordic Semiconductor og Romsdal Sparebank har aldri blitt verdsatt høyere enn nå.

Petrolia klatret videre etter fredagens kanonnyheter om at en rigg i Nordsjøen har funnet hydrokarboner. Det er fremdeles ikke klart hvor stort funnet er, men investorene lar ikke en mulighet til å bli med på et eventuelt børsrally gå fra seg.

Aksjen endte mandag som dagens vinner, opp 36,7 prosent til 6,70 kroner. Siste 3 måneder er aksjen opp over 200 prosent.

Kværner fikk en rakettstart på uken og endte opp 33 prosent til 8,35 kroner pr. aksje. Mandag morgen varslet selskapet comeback og forventer en inntjening på omtrent 1,5 milliarder kroner i andre kvartal.

Borgestad klatret 27,8 prosent til 15,40 kroner på relativt høy omsetning til denne aksjen å være. Selskapet meldte mot slutten av juni at samtlige kjøpesentre i Polen har blitt åpnet, men det hadde ikke særlig innvirkning på aksjekursen den gang.

Tapere

Totalt tre selskaper endte børsdagen til historisk lave kurser. Northern Ocean endte ned 1,7 prosent til 5,64 kroner. Anfjord Salmon endte ned 3,9 prosent til 47,15 kroner. Siste selskap på listen er Kongsberg Automotive.

Bildelselskapet fra Kongsberg ble tilnærmet halvert mandag. Aksjen raste ned 49,8 prosent til 0,15 kroner pr. aksje. Grunnen til det store fallet kommer av at aksjene som var notert på Merkur Markets nå har blitt slått sammen med aksjene på Oslo Børs.

Selskapet har også meldt at det vil utstede 3 milliarder aksjer i reparasjonsemisjon . Fredly og Spetalen fortsetter forøvrig nedsalget i aksjen.

Aker BioMarine  hadde første handelsdag på Merkur Markets mandag. Første børsdag gikk imidlertid ikke helt som ønsket

Selskapet utstedte like i overkant av 18,5 millioner aksjer mot slutten av juni til aksjekurs 115,85 kroner – en prising av selskapet som av flere ble omtalt som overraskende høy. Emisjonen ble flere ganger overtegnet. 

Etter første børsdag sank kursen fra 111 kroner med 5,7 prosent til 104,70 kroner på høy omsetning. Selskapet endte som fjerde mest omsatt med 169 millioner kroner. 

SoftOx Solutions  dro med seg en negativ trend fra forrige uke og fortsatte fallet mandag. Adm. direktør Geir Almås rykket fredag ut med skriv til aksjonærene for å forsøke å dempe fallet, men det ser ikke ut til å ha noen innvirkning.

Aksjen falt mandag 11,8 prosent til 56 kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen stod da børsen stengte opp 0,4 prosent til 42,95 dollar fatet, mens WTI-oljen stod 0,7 prosent opp til 40,53 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 42,40 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Forrige uke ble oljeprisene tynget av økning i coronatilfeller over hele verden. USA meldte over 50.000 nye smittede på én dag – en ny mørk rekord. Denne uken starter imidlertid godt.

«Markedet ser ut til å ha ristet av seg frykten som kom med økningen i coronatilfeller i USA i forrige uke», skriver ING.

Finanskonsernet underbygger påstanden ved å vise til at trafikktallene i flere store byer, ikke har falt etter økningen i antall smittede.

Vi fikk også flere gode makrotall i forbindelse med arbeidsledighet og nye arbeidsplasser fra USA i forrige uke, som var med på å dytte markedet oppover.

På tilbudssiden har OPEC+-produksjonen, som er på det laveste nivået siden 1991, bidratt til å støtte sentimentet, melder TDN Direkt.

Ifølge analyselskapet Platts er markedet uansett avventende siden det ikke er noen klare drivere i markedet.

Den siste måneden har oljeprisen nå steget 1,91 prosent, og økning i kapasiteten på amerikanske oljelagre har blant annet bidratt til oppgangen.

breaking
kongsberg automotive
aker kværner
kværner
petrolia
borgestad
aker biomarine
softox solutions
oslo børs
Nyheter
Markedskommentarer
Børs