Brent-prisen nær 45 dollar fatet

Nye stimulansgrep og håp om en coronavaksine bidrar til å løfte Brent-prisen til det høyeste nivået siden tidlig i mars.

ENDELIG ENIGHET: Forbundskansler Angela Merkel deltok i EUs stimulansforhandlinger. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Verdien av Brent råolje lå tirsdag ettermiddag på 44,57 dollar fatet og var dermed opp med 1,67 dollar på en uke. Nivået var høyere enn noen gang siden tidlig i mars. Mesteparten av oppgangen kom på tirsdag, etter at EU vedtok å opprette et nytt krisefond på 750 milliarder euro.

På Oslo Børs har energiindeksen steget med 1,1 prosent på en uke, mens oljeserviceindeksen er opp med over seks prosent. Blant enkeltaksjene har oppgangen vært særlig sterk for Borr Drilling og Subsea 7, som fikk ukentlige kursløft på henholdsvis ni og åtte prosent. Vinneren er imidlertid Aker Solutions, hvor fusjonsplanen med Kværner bidro til at markedsverdien steg med 69 prosent på en uke. Aker Solutions-kursen skjøt opp fra 8,72 kroner torsdag den 9. juli til 10,21 kroner en uke senere, som følge av en positiv rapport for andre kvartal. På fredag, da fusjonsplanene ble allment kjent, steg nivået med ytterligere 3,49 kroner. Ved 14-tiden på tirsdag var den ytterligere 1,70 kroner høyere.

Også den globale tilbudssiden utvikler seg. På mandag undertegnet de iranske myndighetene kontrakter som de neste 30 månedene skal doble produksjonskapasiteten på det enorme Azadegan-feltet. Landet tror volumene fra feltet, som deles med Irak, skal opp fra 140.000 til 320.000 fat pr. dag (fpd), mens oljeinntektene burde stige med 1.000 milliarder dollar. Det gjenstår å se hvilke grep USA eventuelt vil ta for å forhindre den ventede bedringen. Siden president Donald Trump innførte sanksjoner mot Iran, har nasjonens oljeeksport stupt fra 2,5 millioner fpd til bare 100.000-200.000 fpd.

USAs egen produksjon har tilsynelatende stabilisert seg, etter å ha falt kraftig fra midten av mars til midten av juni. Den har nå ligget på 11,0 millioner fpd i fire uker på rad. Den seneste statistikken fra Baker Hughes viser imidlertid at antallet amerikanske oljerigger i drift fortsetter å synke, om enn saktere enn for noen måneder siden. I uken som ble avsluttet 17. juli var tallet 180, mot 189 en måned tidligere og 670 i begynnelsen av året.

På etterspørselssiden øker håpet om at en coronavaksine snart vil bli tilgjengelig. Forrige torsdag ble det imidlertid meldt om et rekordhøyt antall nye smittetilfeller, hele 249.671. Nivået lå på mandag på 205.526, men trenden er klart oppover. Det samme gjelder antallet nye dødsfall, som forrige onsdag nådde 5.843, flere enn noen gang siden 16. juni. Ser vi på utviklingen i land som helt har åpnet sine grenser, er trenden enda sterkere. I Serbia falt antallet nye smittetilfeller fra en topp på 445 den 16. april til bare 105 den 22. mai, da coronabegrensningene ble fjernet. Siden har turistene flommet inn og antallet nye smittede nær firedoblet seg. Det samme mønsteret kan observeres i Nord-Makedonia og Albania, samt til en viss grad i Ukraina.

brent-olje
oljepris
eu
stimulans
krisepakke
coronavirus
covid-19
merkel
aker bp
kværner
borr drilling
subsea 7
serbia
iran
usa
sanksjoner
oljeeksport
oljeproduksjon
Nyheter
Markedskommentarer