Trenger mer penger

Verre igjen: For første gang på tre uker er det igjen registrert ny coronasmitte i Beijing. Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

Normaliseringen etter vårens coronanedstengning er truet av oppblomstringen av smitte i viktige land.

I flere uker har USA ledet an i smitteoppblomstringen. Nå har Spania meldt seg på, og Kina har de høyeste smittetallene på fire måneder, ifølge Bloomberg. Også Tokyo, Hongkong, Melbourne og Vietnam rapporterer nå om høye smittetall.

EU-landene ble i helgen enige om en ny støttepakke. Denne uken kommer avgjørelsen fra Fed om det vil bli gitt ytterligere stimulans nå. Samtidig jobber Kongressen med en ny støttepakke på 1.000 milliarder dollar.

«Det globale oppsvinget er truet», sier likevel sjeføkonom Mark Zandi i Moody’s til Bloomberg.

For å unngå at landene sklir tilbake i resesjon, er det avgjørende at myndighetene fortsetter sin finanspolitiske og pengepolitiske stimulans, mener han.

Kina var ute av resesjonen allerede etter første kvartal, men konsumet er fortsatt svakt, og bedriftenes investeringer lave.

Forventningene foran Kinas PMI-tall er likevel fortsatt moderat optimistiske. Ifølge Bloomberg tror konsensus på omtrent uendrede verdier, både for industrien, tjenestesektoren og Caixin PMI. Selv tror Bloomberg Economics på forsiktig bedring for alle de tre indeksene.

For tiden er derfor Europa minst tynget av nye bekymringer. En rekke løpende indikatorer tyder på forsiktig vekstoppgang, fra svært lave nivåer.