Kvartalstall skaper frykt

Fire store europeiske banker har i den seneste uken meldt om skremmende store tapsavsetninger, som følge av covid-19.

HARDT RAMMET: Enorme tapsavsetninger bidrar til å svekke spanske BBVAs bunnlinje og aksjekurs. Bildet er fra Madrid. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Bank of Americas indeks for rentepåslaget i det amerikanske høyrentemarkedet lå tirsdag på 5,6 prosent, det samme som en uke tidligere. Også i Europa var rentepåslaget tilnærmet uendret, om enn 1,5 prosentpoeng lavere enn i USA. Blant de norske fondene gjorde Heimdal Høyrente det likevel svært bra, med en ukentlig avkastning på 0,8 prosent. I den andre enden av spektret lå Handelsbanken Kreditt, som tapte 0,1 prosent. Avkastningstallene er imidlertid lite pålitelige, ettersom det under ferieavviklingen knapt er aktivitet i det norske markedet for kredittobligasjoner.

Resultatsesongen fortsetter imidlertid, uavhengig av om analytikerne og forvalterne befinner seg i en seilbåt nær Kristiansand eller på hjemmekontor i Bærum. Til tider gir kvartalsrapportene nyttige signaler om kredittsyklusen, og dette gjelder særlig for de store bankene.

Denne uken presenterte en rekke av Europas største långivere sine regnskaper. Sveitsiske Credit Suisse meldte på torsdag om en økning i nettoresultatet, men advarte samtidig om et «utfordrende økonomisk klima». Banken tok tapsavsetninger på 568 millioner sveitsiske franc i første kvartal og økte beløpet med 296 millioner i de følgende tre månedene. 30. juni var de samlede tapsavsetningene hele 12 ganger større enn snittet for de seneste ti årene.

Også Deutsche Bank tjente penger i andre kvartal, idet kostnadskutt og inntektsvekst oppveide større utlånstap. Sistnevnte skjøt opp til 761 millioner euro, fra 161 millioner euro et år tidligere.

I Storbritannia la Lloyds Banking Group frem sine tall. Ingen annen britisk bank har flere privatkunder. Konsernets tall var langt ifra beroligende. Tvert imot. I motsetning til Credit Suisse og Deutsche Bank, gikk Lloyds med et rekordstort underskudd i andre kvartal. Konsensusestimatet var på minus 31 millioner pund, mens fasiten ble svimlende 676 millioner pund.

Skuffelsen skyldtes tapsavsetninger på 2,4 milliarder pund, på toppen av de 1,4 milliarder pundene som ble avsatt i første kvartal. Ledelsen snakket om «en betydelig forverring i de økonomiske utsiktene i løpet av kvartalet» og regner med en voldsom økning i antallet misligholdte lån i de nærmeste månedene. Dette gjelder for både bedrifts- og personkundemarkedet. Årets samlede utlånstap ventes å bli på 4,5–5,5 milliarder pund, tilsvarende opptil 65,3 milliarder kroner. Til sammenligning har hele konsernet en børsverdi på 18,6 milliarder pund.

En fjerde stor europeisk bank, spanske BBVA, tok ekstraordinære tapsavsetninger på 644 millioner euro, som følge av covid-19. Regnskapet for første halvår viser dessuten at finansielle eiendeler, hovedsakelig i USA, er blitt nedskrevet med hele 4,1 milliarder euro. På den positive siden var tapsavsetningene i andre kvartal 54 prosent lavere enn i årets første tre måneder.

De europeiske bankenes aksjekurser har typisk falt, i kjølvannet av resultatfremleggelsene, noe som tyder på at tapsavsetningene var betydelig større enn ventet. BBVA-kursen var ned med hele 8,5 prosent ved halv tre-tiden torsdag, og Lloyds Banking Group stupte nesten like mye. Credit Suisse og Deutsche Banks markedsverdier har på sin side krympet med henholdsvis tre og 11 prosent på en uke. Det gjenstår å se når høyrentemarkedet eventuelt vil begynne å prise inn høyere mislighold, i samme grad som bankene.